E-cigareta není bez rizika, ale klasické kouření škodí mnohonásobně víc

Praha – Existuje mnoho způsobů, jak překonat závislost na nikotinu. Poslední dobou patří mezi oblíbené způsoby elektronická cigareta. Ani její užívání není zcela bez rizika. Pokud totiž kuřák po používání elektronické cigarety přejde zpět ke klasické, hrozí mu, že bude kouřit daleko více cigaret než předtím. V České republice kouří třetina dospělých a na následky kouření zemře ročně patnáct tisíc lidí. Většina z nich se přitom snaží s kouřením přestat, ale údajně se to bez cizí pomoci podaří jen třem ze sta.

Ve snaze ušetřit nebo i časem přestat kouřit si stále více Čechů pořizuje elektronickou cigaretu. Na rozdíl od klasických cigaret zde odpadá charakteristický kouř a hlavně rakovinotvorné zplodiny vznikající při hoření tabáku. „Jenom se vypařuje pára, která obsahuje nikotin,“ uvedla Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN. Tu sice člověk následně vydechne, ale v elektronické cigaretě vůbec být nemusí. Pouze kuřák má potřebu ji vidět podobně jako světýlko, které se na konci rozsvítí.

Eva Králíková:

„Elektronické cigarety budí dojem, že jsou bezpečné, a člověk se na nich snadno stane závislým, protože dávka nikotinu může být velmi vysoká.“

Současně u e-cigarety hrozí předávkování nikotinem, protože si každý může zvolit a odhadnout vlastní dávku. „Pokud se lidé vrátí ke kouření po používání elektronické cigarety, najednou zjistí, že kouří více než předtím, protože se snadno předávkovali,“ zdůraznila Králíková. Varuje zároveň před tím, že e-cigareta může závislost udržet a dokonce i prohloubit. Na druhou stranu oproti klasickým cigaretám jsou podle Králíkové ty elektronické relativně bezpečné.

E-cigarety byly vyvinuty a patentovány v Číně. Samotné zařízení se skládá z několika částí a díky zahřívání kapalné náplně (tzv. e-liquid) se z této směsi uvolňuje nikotin, který poté kuřák vdechuje. Záleží přitom na složení kapaliny, která mnohdy ani nikotin obsahovat nemusí anebo se nabízí v několika jeho koncentracích. Například silný kuřák tak může postupně snižovat množství vdechovaného nikotinu. Nedochází přitom ke spalování jako u klasických cigaret, ale pouze k odpaření náplně. Proto se e-cigaretě říká i nikotinový vaporizér.

Jelikož takoví kuřáci nezatěžují cigaretovými výpary své okolí, často si „zapálí“ i na veřejných místech - v restauracích, ve vlaku, MHD, v bytě nebo třeba na pracovišti. Právě úplný zákaz kouření klasických cigaret ve veřejných prostorách by mohl podle Králíkové v boji proti kouření výrazně pomoci. „Když se zakáže kouření v restauracích, klesne prodej cigaret o osm až deset procent,“ míní. Pár kuřáků si zapálí naposledy, protože je to ta poslední kapka. Většina sice nepřestane, ale kouření omezí, a mnohem méně jich kouřit začne.

Šťastný: Elektronické cigarety jsou vážné riziko, ministerstvo to musí řešit

Podle šéfa sněmovního zdravotního výboru Borise Šťastného jsou elektronické cigarety vážným nebezpečím, protože u nich kuřáci neznají složení látek, jež vdechují. Existuje tak prý reálná hrozba otravy. Vyzval proto ministra Leoše Hegera, aby se tématem začal usilovně zabývat. „Již 50 až 60 miligramů nikotinu je smrtící dávka jedu. Dnes koupíte mnohonásobně víc této látky kdekoli na ulici nebo přes internet, a to bez omezení a povinnosti takové výrobky kontrolovat a značit,“ řekl.

Ministerstvo by podle Šťastného mělo vydat vyhlášku a určit kontrolní orgány a postupy k ochraně zdraví občanů. Elektronické cigarety odmítá poslanec brát jako prostředek k odvykání kouření, je to podle něj jen jiná aplikační forma nikotinu. Heger naproti tomu soudí, že elektronické cigarety jsou přínosem při odnaučování kouření. Vidí ale i jejich problémy, co se týče obsahu nikotinu v náplních. EU k tomu připravuje regulaci.

Většina populace nekouří, kompletní zákaz v restauracích by tržby jen zvýšil

Podotýká zároveň, že pohostinský průmysl neprodělá. Zkušenosti z ostatních zemí dokazují, že se tržby restauračním zařízením po zákazu kouření naopak zvýšily. „To, že u nás kouří třetina lidí, znamená, že dvě třetiny nekouří,“ uvedla Králíková. Dalším problémem podle ní je cena cigaret, která je oproti jiným evropským zemím stále velmi nízká. „Za méně prodaných cigaret s vyšší daní by stát vybral více peněz,“ dodala.

Rozhovor s Evou Králíkovou o e-cigaretách (zdroj: ČT24)