Obvinění pražští radní vyrazili do protiútoku, zacílili přímo na policii

Praha - Kauza obviněných radních z pražského magistrátu se proměňuje na boj právníků a vyšetřovatelů. Česká televize získala podrobnosti trestního oznámení, ve kterém si radní stěžují na postup policie i státní zástupkyně. Zpochybňují například to, proč se případem zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Policie případ nekomentuje, nechce ani prozradit, co ji k vyšetřování radních přivedlo. Podle informací České televize vše odstartoval anonym v Českých Budějovicích.

Kvůli projektu Opencard a údajně nevýhodnému prodloužení smlouvy je obviněno 15 lidí z magistrátu, včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS). Radní už povolali na svou obranu nejméně osm právníků. „Podle našeho názoru má usnesení celou řadu formálních a faktických nedostatků,“ řekl ČT jeden z advokátů primátora Svobody Tomáš Sokol.

Třicetistránkové trestní oznámení podané radními nyní leží na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ). Popisuje například to, že policejní dokument o jejich stíhání koloval Prahou ještě před tím, než ho politici dostali oficiálně. „Mohu říci, že bude trvat několik dní, než podání posoudíme z hlediska obsahu,“ uvedla mluvčí NSZ Helena Markusová. O postup policie se zajímá i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle své mluvčí Radky Sandorové se vzhledem k rozsahu materiálu se spisem také teprve seznamuje.

Citace z trestního oznámení

„Pokud se jedná o pokus prostřednictvím policisty a státního zástupce úmyslným vykonstruovaným obviněním změnit politiku Hlavního města Prahy, pak zde dochází k ohrožení základních demokratických principů našeho státu.“

Advokáti v trestním oznámení zpochybňují i dvě znalecké firmy, které policii pomáhaly - Českou znaleckou a ústav RAC. Podle právníků nemá ani jedna oprávnění posuzovat informační systémy. „Naše společnost jako znalecký ústav zásadně nepodává informace na posudky, které jsme zpracovali,“ reagoval ředitel RAC Marian Svetlík. Případ nechce jakkoli komentovat ani ÚOOZ.  

Detaily o tom, co konkrétního během vyšetřování policie nashromáždila, se radní a jejich advokáti mohou dozvědět příští úterý, kdy jim vyšetřovatelé poprvé umožní nahlédnout do spisu.

Obvinění pražští radní vyrazili do protiútoku (zdroj: ČT24)