Jazykové certifikáty možná studenty osvobodí od školní části maturity

Praha – Mezinárodní zkouška z cizího jazyka by mohla studenty osvobodit od skládání profilové části maturity. S návrhem přišla Asociace jazykových škol a agentur (AJŠA) a Asociace certifikovaných jazykových škol, podle kterých by se tak ulehčilo školám i studentům. Ministerstvo v připravované novele školského zákona se změnou počítá, ale jen u školní části maturit, nikoli u státních zkoušek. Certifikáty místo maturity z jazyků už třetím rokem uznávají na Slovensku. Návrh prý podporuje i Asociace ředitelů gymnázií.

„Je to velmi praktické. Mnohdy se totiž stává, že studenti přijedou z ročního zahraničního pobytu z USA nebo jiné anglicky mluvící země a bohužel někdy umí anglicky lépe než jejich vyučující. Proto uznání mezinárodní zkoušky je snížení zátěže na straně studenta, ale i školy,“ tvrdí mluvčí AJŠA Petr Pasek. 

Certifikát je na rozdíl od maturity mezinárodně uznávaným dokladem o znalosti jazyka. „V připravované novele školského zákona je návrh ustanovení, aby za jasně definovaných podmínek byl takový postup možný jako náhrada zkoušky z cizího jazyka v profilové části maturitní zkoušky, pokud se tak rozhodne ředitel školy,“ uvedl mluvčí ministerstva Marek Zeman. Profilové maturity si pořádají školy samy, jedná se hlavně o zkoušky z odborných předmětů.

U státní části maturity si studenti mohou vybrat, zda budou skládat zkoušku z matematiky, nebo z cizího jazyka. Pro cizí jazyk se letos rozhodlo 60 procent studentů, drtivá většina z nich (84 procent) si vybrala angličtinu, z němčiny chce maturovat 12,5 procenta studentů.