Policie dopadla hledaného Němce, který měl doma stovky zbraní

Praha - Čeští „lovci lebek“ zadrželi devětašedesátiletého muže, kterého hledali němečtí kriminalisté kvůli zbraním. Loni se v jeho německém bydlišti podařilo najít přes 200 samopalů a také granáty či bazuku. Policie jej podezírá mimo jiné z porušení zákona o kontrole válečných zbraní.

Uwe Giesemanna zadrželi detektivové ze speciálního pátracího týmu spolu s kolegy ze zásahové jednotky ve středu v Karlových Varech, uvedla mluvčí policejního prezidia Markéta Johnová.

Mezinárodní zatykač na podezřelého vydaly německé úřady loni na podzim. Policie na něj tehdy přišla poté, kdy v jeho bytě v Hannoveru praskla voda. Do vytopených místností musela vniknout policie, která tam našla větší množství zbraní včetně kulometů, ručních granátů a dokonce jednu pancéřovou pěst.

Muž bude vydán do Německa

Po prohlídce druhého mužova bytu ve stejném městě pak objevila kromě dalších zbraní hotovost 290 000 eur (7,5 milionu korun), šperky, hodinky, cenný porcelán a zlaté mince. Cenu všech nalezených věcí policie odhadla na milion eur (téměř 26 milionů korun) a předpokládá, že pocházejí z trestné činnosti.

Němečtí policisté získali postupně poznatky, že by mohl Giesemann pobývat v Česku, odtud totiž pocházela většina jeho zbraní. Podle serveru hannoverského deníku Neue Presse jej dopadli čeští policisté při prohlídce karlovarského bytu. Při zatýkání nekladl odpor. Nepomohla mu ani změna vzhledu - oholil si svůj hustý plnovous. Policie u něj nalezla vícero zbraní a několik tisíc eur. Němec by měl být v nejbližší době vydán do vlasti.

Podle Neue Presse měl Giesemann na počátku 80. let pověst krále hannoverských zlodějů. Spolu s komplicem se jim prý přezdívalo „postrachy vil“. Spáchali stovky zločinů a při vloupáních i stříleli. Do začátku 90. let seděl ve vězení, po propuštění zmizel úřadům z dohledu.