Soud přiřkl matce ubitého Vietnamce odškodné milion korun

Brno – Milion korun jako odškodnění od českého státu dostane Lama, matka Hoanga Sona, kterého brutálně zbili policisté před čtyřmi lety v Brně. Vietnamec vážným zraněním nakonec podlehl. Jeho vnuk již získal o půl milionu vyšší částku loni. Právník pozůstalých požadoval v obou případech padesát milionů. Žena ale změnila názor s tím, že jí jde hlavně o morální satisfakci.

Smrt dítěte má podle soudce Pavla Matouše za následek újmu rodičů. „Zasahující policisté evidentně způsobili smrt Lama a z toho plyne jednoznačný nárok Lamovy matky,“ dodal soudce.

Zároveň ale odmítl požadovanou výši padesáti milionů, která měla sloužit jako prevence do budoucna. „Vycházíme ze zákona, kde je jako základ stanoveno 240 tisíc korun. Lze to z různých důvodů navyšovat - v tomto případě kvůli brutalitě zákroku. Jedná se ale o kompenzaci, odškodné nemůže mít výchovný charakter,“ argumentoval Matouš podobně jako jeho kolega Jan Sedláček před měsícem při stejné kompenzaci pro vnuka ubitého muže.

Matouš přihlédl k psychické újmě pozůstalých, ale zároveň upozornil, že není možné odškodnění vnímat jako způsob exemplárního potrestání ministerstva, potažmo policie. „Pokud žalobce zdůrazňoval sankčně-preventivní charakter žaloby – tedy, že chce policii odradit od podobného postupu v budoucnu, tak takovouto možnost český právní řád neskýtá,“ konstatoval soudce Sedláček.

Policista za ubití Vietnamce dostal deset let

Hoang Son Lam zemřel 4. ledna 2009 v podvečerních hodinách v Körnerově ulici. Trojice policistů tehdy přijela prověřit oznámení, že Vietnamec pod vlivem drogy demoluje zařízení bytu a napadá přítomné. Po příjezdu policie ale seděl muž v křesle. Zásah přesto vyvrcholil agresivním útokem na Vietnamce. Muže měla napadnout kromě policistů i sousedka. Vietnamec po zásahu skončil v policejní cele, kde si opakovaně stěžoval na bolesti. O den později zemřel. Měl zlomená dvě žebra, protrženou slezinu a krvácel do dutiny břišní.

Co byl Delta tým

Odsouzení policisté byli členy takzvaného Delta týmu. Šest členů někdejší elitní zásahové jednotky mezi sebou soupeřilo v tvrdosti zásahů. Jejich činnost v terénu provázela bezdůvodná agresivita vůči menšinám, soupeření v tvrdosti zákroků nebo ponižování zatýkaných. Příslušníci týmu si navíc pořizovali inscenované fotografie, na kterých nechyběla krev nebo nahota. Po zásahu v brněnské Körnerově ulici se Delta tým, kam Srnský, Jaroš i Šimoník patřili, rozpadl. Údajný šéf Delta týmu Martin Foltýn odešel do civilu a zbylí dva policisté slouží u zásahové jednotky Zlínského kraje.

Nynějším sporům o odškodné tak už předcházel samotný soudní proces s viníky Vietnamcovy smrti. Policista Josef Srnský dostal za útok deset let za mřížemi. Vietnamcova sousedka Kateřina Slavíčková si aktuálně odpykává osmileté vězení. Policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš dostali tříleté tresty, protože proti útoku nezakročili.

Telefonát Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)