Zhruba polovina amnestovaných stále čeká na vyřízení spisů

Praha - Čtvrt roku poté, co Václav Klaus vyhlásil amnestii, se soudům podařilo zpracovat jen asi polovinu agendy, která s prezidentským pardonem souvisí. Na vyřízení ještě stále čekají tisíce podmíněných a alternativních trestů. Vězeňská služba svoje náklady spojené s amnestií odhadla na asi 4 a půl milionu korun, úspory podle ní ale dosáhnou až 180 milionů.

„K dnešnímu dni máme zpracováno zhruba kolem 1 700 spisů, takže za ty 3 měsíce jsme v 6 soudcích prošli nějakých 2 800 spisů,“ říká Roman Lada, předseda Okresního soudu Kladno. Přestože v Kladně prakticky finišují, celkově má ministerstvo spravedlnosti zprávu, že po čtvrt roce je rozhodování o amnestii zhruba v polovině.

Daniel Volák, 1. náměstek ministra spravedlnosti:

„Cirka 50 procent je hotovo, v tuto chvíli ovšem říkáme soudům i státním zastupitelstvím: Amnestie pro nás v tuto chvíli není prioritou, pracujte na běžné agendě a amnestii dělejte, jak bych to řekl, na vedlejší koleji.“

Soudci zatím stále rozhodují o podmíněných a alternativních trestech, jako jsou obecně prospěšné práce nebo domácí vězení. O těch, kteří měli opustit vězení, už rozhodnuto je – přibude maximálně pár případů. Kdy budou zpracovány i poslední spisy, zatím přesně říct nelze. V Kladně odhadují, že budou hotovi nejpozději s koncem dubna.

  • Naplněnost věznic zdroj: ČT24
  • Bilance amnestovaných vězňů zdroj: ČT24

Celkem amnestie dostala na svobodu skoro 6 a půl tisíce vězňů. Někteří se ale vracejí zpátky – ve vazbě jich je 132, ve výkonu trestu pak 169. „Zpět po amnestii je ve vězení zhruba 5 procent z celkového počtu, což není nijak dramatické číslo,“ uvedla Gabriela Pohlová, mluvčí Vězeňské služby ČR.

Amnestie české věznice výrazně vyprázdnila

Na konci loňského roku byly věznice přeplněné průměrně o 6 procent, teď je za mřížemi ještě čtvrtina míst volná. To ale neplatí pro všechny káznice. Jak dodává Pohlová, i po lednové amnestii zůstávají některé věznice přibližně z 95 procent plné. Například Mírov, Plzeň nebo Vinařice.

Kolik amnestie stála?

Účet za amnestii zatím přesněji vyčíslila jen Vězeňská služba. Podle jejích dat ji 1 milion korun stálo jen cestovné a stravné pro propuštěné vězně, dalšího asi 3 a půl milionu pak přesčasy 520 zaměstnanců, kteří se na provádění amnestie podíleli. Celkem tedy náklady spojené s amnestií vyšly skoro na 4 a půl milionu korun. Snížení spotřeby jídla a energie ale podle Vězeňské služby přinese letos úsporu asi 180 milionů korun.

V rámci amnestie byla zastavena i více než 8 let trvající trestní stíhání. Podle posledních známých dat jich prezidentský pardon zastavil 327, z toho 17 velkých případů v gesci vrchních státních zastupitelství. Odhadovaná škoda spojená s těmito kauzami přitom dosahuje skoro 20 miliard korun – k těmto 17 případům totiž patří třeba skoro miliardový podvod v kauze H-System nebo kauza Union banka, která měla kvůli rizikovým úvěrům přijít o zhruba 4 miliardy korun.

Ministerstvo spravedlnosti podle Voláka už připravilo vládní návrh, na základě kterého by lidem poškozeným kvůli zastaveným kauzám byly alespoň odpuštěny soudní poplatky při domáhání se svých nároků.

Události: Amnestie po čtvrt roce (zdroj: ČT24)