Německé dokumenty odhalují zákulisí kolem atentátu na Heydricha

Praha - Archiv hlavního města Prahy v těchto dnech vydává knihu dokumentů souvisejících s atentátem na zastupujícího říšského protektora - Atentát na Reinharda Heydricha. Některé dokumenty týkající se události z roku 1942 budou v Česku uveřejněny vůbec poprvé. Právě vychází první svazek.

Atentát na Heydricha byl jednou z nejúspěšnějších operací odboje v okupované Evropě. Akce parašutistů trvala pouze několik sekund, zásadně ale ovlivnila československé dějiny. „Události související s likvidací Heydricha doposud nebyly úplně beze zbytku prozkoumány,“ uvedl Vojtěch Šustek, autor knihy Atentát na Reinharda Heydricha. 

Co se tehdy odehrálo, popisuje z nacistického pohledu tzv. Pannwitzova vyšetřovací zpráva. Byla určená pro špičky třetí říše včetně Hitlera. Teď si ji v kompletním znění a v českém překladu může vůbec poprvé přečíst každý. „Navíc je komentovaná, takže i tam, kde Pannwitz vysloveně mlží nebo něco zamlčuje nebo pokřivuje, tak to doktor Šustek upřesňuje,“ říká Jaroslav Čvančara z Ústavu pro studium totalitních režimů.

„Zaznívá tam i nechtěný obdiv příslušníků gestapa ke statečnosti Čechů,“ dodává Šustek. V knize je také zpráva jednotek SS o boji s parašutisty v kostele v Resslově ulici. Posledním žijícím člověkem, který se ještě předtím s parašutisty setkal, je 95 letý Alois Denemarek. 15. června 1942 mluvil přímo s Janem Kubišem nedaleko Národního muzea.

Nacisti popravili skoro 300 lidí, kteří parašutistům přímo pomáhali, často celé rodiny, jejich jména jsou teď napsána na památníku před kostelem svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Karel Rožánek k dokumentům o atentátu na Heydricha (zdroj: ČT24)