Picek: Gripeny probereme se Švédy v květnu

Praha - Rozhovory se švédskou stranou o pokračování pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen budou pokračovat v květnu, vysvětlil v pořadu Partie televize Prima Family ministr obrany Vlastimil Picek. Podle něj by během května měly být předány některé informace, o nichž se následně má začít „velice intenzivně dále jednat“. Zároveň chce ve druhé polovině roku předložit vládě koncepci dopravního a vrtulníkového letectva, počítat by měla s pořízením dvou větších letadel.

Naposledy proběhla schůzka ke gripenům v pátek a za ministerstvo obrany ji vedl Pickův nový první náměstek Daniel Koštoval. „Je to v podstatě třetí kolo při jednání se švédskou stranou,“ připomněl Picek. Ten dnes potvrdil, že v jednáních zazněly nabídky na tří, pěti a deseti či dvanáctiletý další pronájem letadel. 

Český tým má podle Picka vyjednávat tak, aby ČR co nejefektivněji pracovala na řešení celého systému nadzvukového letectva. Pronájem gripenů pro české piloty končí na konci roku 2014. Jednání o tom, co dál, se táhnou už déle než rok a Praha dosud dávala najevo, že s nabídkami ze Švédska není příliš spokojena. O věci naposledy v březnu hovořili také premiéři obou zemí Petr Nečas (ODS) a Fredrik Reinfeldt.

Současný pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila tehdejší vláda Vladimíra Špidly (ČSSD). Pokud by se ČR vzdala svého letectva, musela by o ochranu požádat spojence, například Německo. „Otázka je, kolik by to stálo,“ uvedl stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček. Za rozumných podmínek je podle něj pokračování pronájmu gripenů výhodné i kvůli už vybudované infrastruktuře.

Ministr obrany Vlastimil Picek
Zdroj: ČT24

Picek chce v koncepci dopravního letectva dva další větší stroje

Picek chce také ve druhém pololetí předložit vládě koncepci dopravního a vrtulníkového letectva. Často kritizované pořízení letadel CASA C-295 je podle něj splněním jen části potřeb, které v oblasti dopravního letectva vojáci mají.

V těchto dnech je materiál s vizí dopravního a vrtulníkového letectva dokončován na ministerstvu obrany. „Nechci předjímat, ale rozhodně jsou tam uvedeny i dva transportní letouny, které by měly doplnit flotilu armády,“ vysvětlil Picek.

Poté dodal, že nákup čtyř strojů CASA nikdy nebyl pro armádu konečným řešením: „Já vždy zdůrazňoval, že je do budoucna potřeba dokoupit dva letouny - neříkal jsem kdy - s větší kapacitou.“