ČSSD může zválcovat sněmovnu. Získala by 91 křesel

Praha - Pokud by se v dubnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, sociální demokracie by v nich získala 91 křesel ze dvou set. Vyplývá to z volebního modelu agentury STEM. ČSSD by volilo 27,7 procenta lidí, daleko za ní zůstává TOP 09 (11,4 %), komunistická strana (10,3 %) i občanská demokracie - té by dalo hlas necelých devět procent voličů.

Sociální demokraté zaznamenali dílčí nárůst ve stranických preferencích. Zatímco v březnu by pro ně hlasovalo 25,6 procenta lidí, nyní si polepšili o dva procentní body. Podle STEMu roste i přesvědčení voličů ČSSD, že k parlamentním volbám skutečně přijdou.

TOP 09 zaznamenala horší výsledek než v měsících bezprostředně po prezidentské volbě. Zatímco v únoru a březnu přesahovala díky kandidatuře Karla Schwarzenberga čtrnáct procent, nyní klesla na 11,4 procenta. Z voleb by si tak odnesla 34 mandátů, což je o sedm méně, než kolik jich získala při posledním hlasování o obsazení dolní komory.

Komunisté setrvávají na třetím místě, dlouhodobě mírně ztrácejí. Model volebních zisků jim přisoudil 35 křesel. Se sociální demokracií by vytvořili silnou většinu 126 hlasů.

Občanští demokraté by v dubnu získali podporu 8,9 procenta voličů. Strana tak mírně posílila oproti předchozímu průzkumu (v březnu její zisk STEM propočetl na 8,6 %), stále ale zůstává pod deseti procenty. Z voleb odešla s 24 mandáty; stejný zisk si v roce 2010 připsaly Věci veřejné, sama občanská demokracie tehdy vstoupila do sněmovny s 53 křesly.

Vývoj stranických preferencí podle agentury STEM
Zdroj: ČT24/STEM

Do sněmovny by se ještě mohla dostat SPOZ (4,3 %), lidovci (4,1 %); statistická odchylka u menších stran představuje dva procentní body, u větších stran tři. Citovaný výzkum STEM byl proveden metodou kvótního výběru ve dnech 2. 4. až 9. 4. 2013 na souboru 1 009 dotázaných reprezentujících obyvatelstvo ČR starší 18 let.