Ping-pong s medailí: Strážník ji na protest poslal Klausovi, ten zpět

Praha - Medaili, kterou strážník Tomáš Rotbauer na protest proti novoroční amnestii zaslal prezidentu Václavu Klausovi, mu někdejší hlava státu poslala zpět s tím, že se jedná o ocenění od společnosti, které si strážník zaslouží. Rotbauer už medaili zpět posílat nebude, nejspíš ji vydraží a zisk věnuje charitě.

„Svou medaili jste nedostal jako nějaký osobní dárek. Je to ocenění od naší společnosti. Proto se nemá vracet, jako vracejí zhrzení milenci dopisy své bývalé milé,“ napsal Rotbauerovi Klausův spolupracovník Ladislav Jakl.

Tomáš Rotbauer:

„Medaili nejspíš vydražím a peníze dám na charitu, abych podpořil ty chudáky lidi, kteří tím utrpěli nějakou škodu.“

Rotbauer vrácením medaile vyjádřil svůj nesouhlas s amnestií, kterou Klaus ještě jako prezident vyhlásil na Nový rok. „Vím, že teď mluvím snad za všechny policisty a strážníky. Amnestie prostě byla velká zrada,“ citoval nedávno Litoměřický deník Rotbauera, který v uniformě působí už 14 let. Začínal u litoměřické městské policie, pak sloužil u vojenské policie. Nyní devátým rokem dohlíží jako jediný strážník na Třebenice a okolí. Podle deníku pochytal 140 celostátně hledaných lidí, mnoho nebezpečných násilníků a zlodějů. Poslední kapkou, která Rotbauera k jeho gestu dohnala, pro něj podle listu zřejmě bylo zjištění, že jeden z vykradačů hrobů, které dopadl, se díky amnestii ocitl na svobodě a okamžitě se ke své „práci“ vrátil. Amnestii strážník pokládá za vlastizradu.

Podobný čin jako strážník Rotbauer udělal i malíř Pavel Brázda, který Klausovi vrátil medaili Za zásluhy v oblasti umění. Učinil tak zhruba před měsícem s odůvodněním, že mu vadí některé Klausovy kroky a postoje - například negativní názor na EU, příklon k Rusku nebo výroky o Václavu Havlovi. Medaili Klaus Brázdovi udělil v roce 2008.

„Propuštění těchto osob rozhodně nebylo znevážením práce policistů. Díky policistům byl vynesen výrok o vině a dotyční dobře vědí, co je čeká, pokud se nepoučí. Že se nějaké procento nepoučí, to je prostě nevyhnutelný fakt při tak velkém počtu lidí,“ napsal dále Jakl. „Medaili Vám pan Václav Klaus vrací zpět, protože si ji zasloužíte. Na politické gesto ovšem máte právo. A nejspíš se vám za něj dostane i přiměřené pozornosti těch médií, která kampaň kolem amnestie vyvolala,“ uzavřel Jakl dopis strážníkovi.

Václav Klaus vyhlásil amnestii na Nový rok u příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Prominul nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody, které byly uloženy do konce loňského roku a nepřevyšují jeden rok v cele. Amnestie se týkala také trestů odnětí svobody u lidí, kterým letos bude 75 let a délka jejich trestu nepřesáhla deset let.

Největší kontroverze vyvolalo ustanovení, podle nějž Klaus zastavil pravomocně neskončené trestní stíhání, od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než osm let. Nařízení se dotýká trestných činů se sazbou nepřevyšující desetileté odnětí svobody. Vztahuje se to i na několik velkých hospodářských kauz spadajících pod vrchní státní zastupitelství. Klaus se proti výhradám vyvolaným amnestií několikrát ohradil a označil je za kampaň proti své osobě.