Z dolní komory přišel opět chybný text, hlásí Senát

Praha – Senát má už do příštího pátku rozhodnout o novele o odpadech. Přitom opět hlásí, že sněmovna ani tentokrát nedokázala horní komoře dodat text, který schválila. Předloha už podle senátorů neobsahuje nepřijatou úlevu pro solárníky, chyba je ale pro změnu v termínech týkajících se účinnosti novely. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) už poslal dopis předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) s žádostí o nápravu - zatím ale odpověď nedorazila.

„Ten tisk opět neodpovídá tomu, co se přijalo v Poslanecké sněmovně,“ uvedl předseda senátního výboru pro životní prostředí Ivo Bárek. „Lze tak mít opět pochybnosti, zda již jednou opravené znění sněmovního tisku skutečně odpovídá hlasování,“ dodal s odkazem na stanovisko senátních právníků.   

Sněmovnou zaslaná podoba novely tentokrát přináší vybraným firmám od příštího roku povinnost zpětného odběru použitých pneumatik. Zároveň ale z letošního září také až na 1. ledna 2014 oddaluje povinnost ministerstva životního prostředí vést veřejný seznam těchto firem – to přitom poslanci neschválili. Nenavrhoval to v rámci úprav účinnosti novely ani sněmovní výbor pro životní prostředí, ani ministr Tomáš Chalupa (ODS).

Opravené znění novely mělo nahradit původní text, který podle Němcové obsahoval „administrativním nedopatřením“ i nepřijatý návrh poslance ODS Františka Sivery. Tento pozměňovací návrh odkládal povinnost uzavřít smlouvu na likvidaci elektroodpadu do konce roku a poslanci jej neschválili. Senátoři jej poté ovšem přijali.  

Miroslava Němcová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

„Jsem hluboce přesvědčena o tom, že nemůže vstoupit v platnost zákon ve znění, které sněmovna nepřijala, přestože byl následně projednán Senátem,“ uvedla šéfka dolní komory. 

Němcová se posléze rozhodla zaslat senátorům správné schválené znění novely s žádostí, aby Senát toto platné znění znovu projednal. Podle mínění legislativních odborníků lze považovat předchozí jednání Senátu o této novele za nulitní, neboť nejednal o materiálu, který schválila sněmovna. 

Milan Štěch
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Dan Materna

Štěch avizoval, že se senátoři kvůli první chybě ozvali. „My jsme na to upozornili, ale nemůžeme postupovat ze zákona jinak, než tak, že musíme projednávat tisk, který je podepsaný předsedkyní Poslanecké sněmovny,“ řekl předseda Senátu. Teď se senátoři museli ozvat podruhé.

Novela má v první řadě umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov. Poslanci přijali návrh, podle něhož mají solárníci uzavřít smlouvu do konce června.