Kauza Rath měla MMR způsobit škodu 200 milionů korun

Praha – Kauza bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) údajně způsobila ministerstvu pro místní rozvoj škodu za zhruba 200 milionů korun. Kvůli podezření z manipulace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji totiž tyto prostředky odmítla proplatit Evropská unie. Ministerstvo se proto jako poškozený připojilo k obžalobě, aby je získalo zpět. Stejně tak učinil Středočeský kraj, který ale výši škody zatím nespecifikoval. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Jak měla škoda vzniknout? Důvodem je tzv. předfinancování, na jehož základě už resort místního rozvoje dotace ve výši 200 milionů na zakázky poslal. A nyní je chce zpět.

„Přišlo nám vyrozumění od státního zastupitelství, že byla podána obžaloba. Nahlédli jsme do spisu a připojili se k trestnímu řízení s vyčíslením škody,“ potvrdila serveru informaci mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.

Dvousetmilionová suma zřejmě není konečnou výší škody. Jako poškozený s nárokem na náhradu se totiž připojil i Středočeský kraj. „Do dnešního dne ji však nespecifikoval,“ píše podle serveru Lidovky.cz v obžalobě Jirát. Důvod? „Nejdříve musíme zjistit, zda vůbec nějaká škoda vznikla,“ vysvětlila mluvčí kraje Nicole Mertinová.

Naopak ministerstvo financí se k řízení před soudem nepřipojilo, v případu mu prý žádná škoda nevznikla. Ani Evropská unie podle serveru o žádné peníze nepřišla.

Rathovi hrozí až 12 let

Obžalobu na Ratha a deset jeho spoluobviněných podal státní zástupce Petr Jirát 5. dubna. Viní je z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů.

Poslanec si podle obžaloby vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Další úplatky prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle Jiráta si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal přes 16 milionů. Zbytek již nedostal, protože ho policisté mezitím zadrželi. Jak napsaly Lidovky.cz, Rathovi hrozí až 12 let za mřížemi.

Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, její přítel Petr Kott a několik manažerů firem z kauzy mimo jiné čelí obvinění z trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození zájmů Evropské unie ve stádiu pokusu.