Chodci, pozor na tramvaje, varují policisté

Praha - Pražští policisté společně a magistrát hlavního města připravili už čtvrtý ročník projektu, který se snaží snížit počet kolizí chodců s tramvajemi. Zaměří se hlavně na děti, pro které je připravená speciálně upravená tramvaj, která v průběhu týdne bude stát v různých částech Prahy. Krom toho, že si mají dávat pozor na tramvaje, učí policisté děti i dalším zásadám bezpečného pohybu po městě.

V loňském roce bylo v Praze 58 nehod tramvají s chodci, při nichž zemřeli 2 lidé a 11 jich bylo vážně zraněno. Přitom jen čtyři nehody byly způsobeny tramvají, většinou je nehoda způsobena tím, že chodec nedá například při přestupování přednost tramvaji. „Nepozornost chodce hraje hlavní roli,“ uvedla koordinátorka prevence krajského ředitelství policie v Praze Zuzana Puidrmanová.

Na přechodu pro chodce nemá chodec přednost před tramvají.

Řidič tramvaje přitom ve chvíli, kdy mu chodec vběhne pod kola, může reagovat jen velmi těžko. Tramvaj je totiž kolejové vozidlo, navíc velice těžké. Má proto dlouhou brzdnou dráhu a chodci se ani nemůže na rozdíl od osobního automobilu vyhnout.

Místa nejčastějších střetů tramvaje s chodcem

  • Želivského
  • Olšanské hřbitovy
  • Národní třída

Jen v Praze denně vyráží do provozu asi 350 tramvajových souprav, v Brně 180 a v Ostravě 120. Celorepublikové statistiky přitom mluví o tom, že průměrně v Česku denně dojde minimálně k šesti drobným tramvajovým nehodám. Závažná nehoda městských drážních vozidel pak je ta, při které vznikne více než pětimilionová škoda nebo dojde k usmrcení člověka.

Policejní tramvaj naučí děti správně přecházet (zdroj: ČT24)