Pacienti bojují za Protonové centrum, petici podepsalo 119 000 lidí

Praha – Pacienti vyrazili do boje o zařazení protonové léčby do systému veřejného zdravotního pojištění. Petici, která to požaduje, už podepsalo 119 tisíc lidí. Soukromé Protonové centrum vybudované na Bulovce za 4,2 miliardy zatím nemá smlouvu s žádnou českou pojišťovnou. Nyní léčí zahraniční pacienty. České pojišťovny dosud centru jako nesmluvnímu zařízení uhradily léčbu tří pacientů a hodlají tento přístup zachovat.

„My, občané České republiky, žádáme, abychom mohli jako ostatní obyvatelé zemí EU využívat nejmodernější zařízení pro léčbu rakoviny. Žádáme, aby léčba prostřednictvím Protonového centra na Bulovce byla neprodleně zařazena do systému veřejného pojištění, které si na základě zákonných povinností platíme,“ uvedl při představení petice Hlas pro život její iniciátor František Matějka.

Podle lékařů Protonového centra je jen otázkou času, kdy protonová léčba nahradí dosud používané metody ozařování, protože dokáže ničit jen nádorové buňky a výrazně méně poškozuje okolní zdravou tkáň. Vhodná je zejména pro děti, pacienty s nádory plic, prostaty, hlavy a krku, mozku a slinivky břišní. U těchto diagnóz je podle petice jedinou přijatelnou volbou, v zásadě prý ale přináší výhody u všech pacientů, kteří se dnes léčí ozařováním. Vedoucí lékař centra Jiří Kubeš dodal, že léčbu s úspěchem ukončili už u desítky pacientů s velmi závažnými a neoperovatelnými nádory.

„Petice je zavádějící a účelová, zaměřená na lidi, kteří se bojí o zdraví nebo život. Snaží se v nich vyvolat pocit, že bez protonové terapie nedostávají moderní péči. To není pravda, klienti VZP dostávají jednu z nejlepších péčí v Evropě. Pokud potřebují protonovou terapii, VZP jim ji vždy uhradí,“ reagoval mluvčí VZP Oldřich Tichý. Ze zhruba 35 000 lidí, kteří jsou v ČR každý rok indikováni k léčbě zářením, lze podle českých onkologů většinu léčit se stejně dobrými výsledky klasickým ozařováním, které je levnější. Léčba protony tak je podle nich vhodná nanejvýš pro stovku českých pacientů.

Podle ministerstva zdravotnictví je navíc léčba protony pětkrát dražší než konvenční ozařování, výsledky prý ale nejsou lepší. Ředitel odboru komunikace VZP Vlastimil Sršeň a mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková uvedli, že na postoji pojišťoven se nic nemění. Léčba není v seznamu výkonů, proto nemají pojišťovny s centrem smlouvu. U přísně indikovaných pacientů léčbu uhradí, pokud se ukáže, že jiná možnost pro ně není.

Protonové centrum
Zdroj: ČT24

Na ozařování jdou ročně v ČR dvě miliardy korun. Centrum chce na základě smlouvy o smlouvě budoucí, kterou v roce 2006 podepsal nucený správce, kontrakt s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) za miliardu korun ročně na dobu 15 let. VZP dokument zpochybňuje. Pojišťovna a centrum na sebe navzájem podaly trestní oznámení.