Müllerová se nevzdává, i v novém návrhu na sKartách trvá

Praha – Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) poslala do kabinetu další návrh na úpravu sKaret. Průkazka by podle něj měla sloužit jako identifikační doklad na úřadech práce, příjemce dávek by si ji proto musel převzít. Účet u spořitelny by dostal jen tehdy, pokud by souhlasil s podmínkami banky k vedení konta. Placení kartou a vybírání z bankomatu by bylo dobrovolné. Za doručení dávek poštou by se platilo, výjimku by tvořily jen dávky v hmotné nouzi.

Nyní mají držitelé sKarty účet u České spořitelny automaticky. Nově by ho měli jen v případě, pokud by chtěli. Příspěvky a podpory by jim jinak mohl posílat rovnou na jejich účet či poštou opět i stát. Aktuální předloha upřesňuje i osobní údaje příjemců dávek, které může banka dostat. Ministryně tím reaguje na kritiku Úřadu na ochranu osobních údajů, který resortu nařídil, aby do 30. června všechny chyby odstranil. 

SKartu si dosud převzalo přes 273 000 lidí. K vybírání dávek z bankomatu a k placení ji používá asi 29 procent z nich. V obchodech už zaplatili zboží za více než 36 milionů korun, z bankomatu si vyzvedli skoro 958,36 milionu. Přes sKarty dosud proteklo celkem 1,29 milionu dávek za 7,29 miliardy korun.

Podle podkladů pro vládu by zrušení systému vyplácení dávek neohrozilo. Lidé by je dostali na svůj účet či poštou. Sjednal by se i postup, jak by sKarty vraceli. Postižení by pak získali nové průkazky pro handicapované. Vydal by je úřad práce či vítěz tendru, výroba by ale vyšla „minimálně na 30 milionů korun“. Stát by znovu musel platit i posílání dávek poštou, nyní to stojí asi 17 až 24 milionů měsíčně.

Svůj návrh změn podporuje resort tvrzením, že na dávky na sKartě nemůže být exekuce a že klienti mají výběr z bankomatu a další služby zdarma. Ministryně ale se svým prvním návrhem na úpravu karet na vládě neuspěla. Premiér Petr Nečas (ODS) tehdy zopakoval své doporučení, aby byl kritizovaný projekt zrušen. Müllerová podle něj musí přinést takové řešení, aby získala podporu většiny vlády i Poslanecké sněmovny. Rušení sKaret podporuje i strana LIDEM a celá opozice.