Zeman pokračuje v návštěvě Rakouska, vystoupí také před podnikateli

Vídeň - Prezident Miloš Zeman dnes druhým dnem pokračuje v návštěvě Rakouska, kam zavítal poprvé od nástupu do prezidentského úřadu po vítězství v letošní přímé volbě hlavy státu. Na dnešek má naplánovanou schůzku s předsedkyní dolní komory tamního parlamentu Barbarou Prammerovou. Na programu má také návštěvu rakouské hospodářské komory a vystoupení před podnikateli.

Dopoledne se Zeman sejde s Barbarou Prammerovou, předsedkyní Národní rady, což je dolní komora rakouského parlamentu. Navštíví také rakouskou hospodářskou komoru. Odpoledne se český prezident s chotí Ivanou, která manžela na návštěvě alpské republiky doprovází, vrátí do vlasti.

V úterý Zeman jednal také s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. Zjitřil citlivé otázky například o jaderné energii či odsunu sudetských Němců po válce. První se obešlo bez rozporu, v druhém případě už názory Miloše Zemana vzbudily odmítavé reakce. Zopakoval totiž, že odsun sudetských Němců byl za jejich vlastizradu mírnějším postihem než trest smrti. Proti tomu se postavil nejvyšší představitel sudetských Němců v Rakousku Gerhard Zeihsel. „Připisovat sudetským Němcům vinu za obsazení zbytku českých zemí ('Resttschechei') je nepřípustné,“ uvedl Zeihsel.

Zeman pokračuje v návštěvě Rakouska, vystoupí také před podnikateli (zdroj: ČT24)