Poběžte s čelovkou pro Světlušku

Praha - Dnes večer se v pražské Stromovce už podruhé poběží na pomoc nevidomým. Startovné činí 450 korun a zúčastnit se může kdokoliv. Trasu totiž není nutné běžet, a tak mohou dorazit i maminky s kočárky, lidé na kole či koloběžce nebo pejskaři. Výtěžek poputuje na konto sbírky Světluška, která je oporou pro lidi s těžkým zrakovým postižením.

Stejně jako loni připravili pořadatelé dvě trasy - tříkilometrovou a pětikilometrovou. Registrace začne v 19:00, start je o dvě hodiny později. Prvních 500 zapsaných dostane takzvanou čelovku, kterou si bude moct posvítit na cestu. Ostatní si budou moci svítilnu na místě koupit. „Doufám, že se nás na startu sejde co nejvíce a společně se všemi přáteli Světlušky rozsvítíme celou Stromovku,“ uvedla patronka sbírky, zpěvačka Aneta Langerová.

Do sbírky Světluška je možné přispět i dárcovskou textovou zprávou na číslo 87777 ve tvaru DMS SVETLUSKA. Vyjde na 30 korun, z toho 27 korun putuje na pomoc nevidomým.

Pokud se napíše DMS ROK SVETLUSKA, bude se zpráva odesílat pravidelně každý měsíc po dobu jednoho roku.

Peníze je možné poskytnout i na konto 99999 99999/0100.

Na akci vystoupí kromě Langerové třeba Matěj Ruppert či herec Pavel Nový. Zájemcům se představí i nevidomí zpěváci. Na trasu pak vyběhne i olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, stříbrný kajakář Vavřinec Hradilek či desetibojař Tomáš Dvořák. Hradilek přislíbil, že zkusí i roli traséra - kteří jsou pro nevidomé sportovce nezbytní. Trasér je spojen s běžcem gumičkou, musí s ním sjednotit tempo a dávat pozor na veškeré nerovnosti. 

25. dubna uplyne 250 let od narození Aloise Klara, který se do dějin zapsal jako humanista, mecenáš a organizátor péče o nevidomé. Klar byl profesorem řecké filologie a literatury na pražské univerzitě. V roce 1807 spoluzaložil v Praze ústav pro slepé děti, později pak i Ústav pro zaopatřování a zaměstnání dospělých slepců v Čechách. V jeho práci pokračovali jeho syn a vnuk. Jméno této rodiny nese i pražský Klárov na Malé Straně. Více čtěte zde.

Loni se na běh či procházku potemnělým parkem vydalo 818 lidí. Podařilo se vybrat 318 000 korun. Pořadatelé věří, že letos bude „roj světlušek aspoň dvojnásobný“. Mluvčí Světlušky Štěpánka Batíková ve Studiu 6 řekla, že se zatím přihlásilo přes tisíc lidí. Více informací o běhu zde.

Sbírka Světluška, kterou pořádá Nadační fond Českého rozhlasu, trvá už deset let. Za tu dobu organizátoři potřebným rozdělili 90 milionů korun. Výtěžek se použil na kompenzační pomůcky, vodicí psy, osobní asistenty pro školáky či služby pro seniory. Do projektu se zatím zapojilo na 60 000 dobrovolníků.

2. ročník běhu pro Světlušku (zdroj: ČT24)