Julínkovo dědictví? Leteckou záchranku nejde vypovědět

Praha - Smlouvu na zajištění letecké záchranné služby, kvůli které stíhá protikorupční policie bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), bude muset platit stát až do roku 2016. České televizi to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s tím, že smlouvy jsou až do jejich vypršení nevypověditelné. Podle protikorupčních detektivů přitom kvůli nim Česko přišlo o 792 milionů korun.

„Zjistili jsme, že ta smlouva je napsaná tak 'dobře', že je do roku 2016 nevypověditelná, takže jediné, co může ministerstvo zdravotnictví udělat, je v příštím roce dobře připravovat výběrové řízení pro další období,“ řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger pro ČT.

Ministerstvo zdravotnictví za provozování letecké záchranné služby soukromým společnostem Alfa Helicopter a DSA ročně zaplatí 465 milionů 290 tisíc korun. Částka vychází ze smluv, které s firmami v roce 2008 uzavřel tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Toho minulý týden kvůli tendru na letecké záchranky obvinila protikorupční policie, viní ho ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Možnost snížit cenu ministerstvo nevidí

Policisté z protikorupčního útvaru vycházejí z toho, že zakázka byla předražená, protože jedna letová hodina soukromých společností stojí 135 tisíc korun, zatímco u policie jde jen o 35 tisíc korun a u armády o 50 tisíc korun. Samo ministerstvo zdravotnictví ale nyní tvrdí, že neumí říct, zda byl Julínkův tendr předražený.

„My jsme to zkoumali a nedospěli jsme k žádným jednoznačným výsledkům, nedostali jsme ekonomické rozbory ani ze strany armády, ani ze strany policie, které by zahrnuly náklady,“ konstatoval Heger. „Ta služba je drahá, ale jestli je to předražené, v tento moment opravdu nejsme schopni říct.“

DSA hovoří o poškození jména a chystá žalobu

Ministerstvo proto ani navzdory postoji protikorupční policie nemůže usilovat o zlevnění služeb. „Není prostor na to, abychom mohli na firmy tlačit s žádostí o snížení,“ podotknul ministr. Firma DSA provozující leteckou záchranku navíc údajné předražení odmítá a hodlá kvůli těmto tvrzením podat trestní oznámení a žalobu; koho konkrétně chce žalovat, upřesní do dvou týdnů.

„Pokud někdo tvrdí, že létáme dráž než policie nebo vojáci, tak je buď špatně informován, nebo záměrně lže. Ve skutečnosti jsme totiž naopak výrazně levnější,“ uvedl tiskový mluvčí podniku Tomáš Zdechovský. Po šiřiteli zprávy bude firma požadovat omluvu a finanční kompenzaci za poškození dobrého jména. Momentálně vyčísluje výši škody, která jí vznikla.

Společnost Alfa Helicopter se potom odmítá ke kauze vyjadřovat a stejně tak mlčí i ex-ministr Julínek.

Alfa Helicopter sponzorovala ODS

Podle informací deníku Právo také právě jednatelé společnosti Alfa Helicopter Jan Šebek a Pavel Müller věnovali Julínkově mateřské ODS v letech 2009 až 2011 sponzorský dar 200 tisíc korun. Ani tuto finanční podporu ovšem manažeři nechtějí komentovat. Julínek v současné době figuruje spolu v orgánech Nadačního fondu Jana Šebka, který si klade za cíl podporovat vzdělanost ve zdravotnictví.

Sociální demokracie chce Julínka probrat ve sněmovně

Sociální demokraté chtějí o kauze bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka jednat na dnešním zasedání sněmovního zdravotnického výboru. Současného šéfa resortu Hegera hodlají požádat o podrobné informace o tom, co bude ministerstvo nyní podnikat.

„Když se smlouvy uzavíraly, upozorňovali jsme na to, že jsou nevýhodné. Pan ministr (Julínek) to měl tehdy přešetřit. Částky, které provozovatel dostával, se nám zdály neúměrné,“ uvedl místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Jaroslav Krákora (ČSSD). Dodal, že podle jeho soudu by se případem měla zabývat i následující schůze dolní komory.

Stát zajišťuje leteckou záchrannou službu jen v Praze, ve středních Čechách a na západě Čech. V ostatních místech republiky poskytují leteckou záchranku soukromé firmy. Vrtulníky DSA zasahují v Ústeckém, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.