Polovina Čechů vidí v cizincích v tuzemsku velké bezpečnostní riziko

Praha - 57 procent lidí spatřuje v cizincích pobývajících v tuzemsku velké bezpečnostní riziko. Téměř tři pětiny veřejnosti si proto stále myslí, že ne každý cizinec, který zde žije, by měl mít právo získat české občanství. Obavy lidí o bezpečnost v souvislosti s cizinci ale oproti minulému roku klesly o tři procenta. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který proběhl ve dnech 2. až 9. dubna a zúčastnila se ho tisícovka lidí starších 18 let.

Cizí státní příslušníky žijící v Česku považují za větší riziko častěji lidé s nižším vzděláním (základní – 70 % souhlasných odpovědí, vyučeni – 58 %, SŠ s maturitou – 54 %, VŠ – 49 %).

„Názor, zda by každý člověk žijící v ČR měl mít právo získat občanství bez ohledu na svoji národnost a etnický původ, je v kontextu celé časové řady od roku 1994 poměrně stabilní a jeho zastoupení se udržuje mírně nad 40 procenty,“ uvedli autoři průzkumu.

Mezi dotázanými, podle nichž cizinci nejsou velkým rizikem, je v současné době 55 procent pro udělování občanství všem, zatímco z těch, kteří cizince za velké riziko považují, je pro to jen 29 procent.

V pohledu na to, zda Češi přistupují k cizincům bez předsudků a zaujatosti, je veřejnost rozdělena na dva zhruba stejně velké tábory. Podle 48 procent dotázaných k nim Češi přistupují bez předsudků, opak si myslí 52 procent respondentů. Lidí, podle kterých přistupuje česká veřejnost k cizincům bez předsudků, ale od loňského dubna o šest procent ubylo.