Systém sociálních služeb v kritickém stavu, dalších 500 milionů nutností

Praha - Stav financování sociálních služeb ze strany ministerstva práce je kritický. K takovému závěru došla Rada Asociace krajů ČR, která jednala ve Zlíně. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček byl za asociaci pověřen jednáním o možnostech dofinancování s ministryní Ludmilou Müllerovou (TOP 09). Podle krajů je nutné zajistit 500 milionů korun, aby systém vůbec mohl fungovat.

„V této věci chceme jednat s ministryní Müllerovou. Původně byla pozvána dnes do Zlína, ale omluvila se, takže nejpozději do jednoho měsíce chceme toto jednání uskutečnit,“ konstatoval hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Kraje podle Bubeníčka nemohou do rozpočtů sociálních služeb výrazně přispívat, jelikož mají rozpočty napjaté. „Dá se šetřit na investicích, dopravě, ale u sociálních služeb můžeme těžko v říjnu říct klientům, že ústavy zavíráme a otevřeme zase až v lednu, až dostaneme peníze,“ podotkl Bubeníček. „Jednou ze základních povinností státu je postarat se o občany, kteří jsou nějakým způsobem závislí na ústavech sociální péče. Kraje jsou ochotny spolupracovat, ale nejsou schopny zajistit dofinancování schodku,“ dodal hejtman Ústeckého kraje.

Brífink po jednání Asociace krajů ČR (zdroj: ČT24)

Rada žádá zefektivnění příprav projektu vodního koridoru

Hejtmani přijali rovněž usnesení k projektu vodního koridoru Dunaj–Odra–Labe. Hašek zdůraznil, že jde o myšlenku starou několik desítek let spjatou se jménem Baťa. „Taková vodní cesta bude mít efekty nejen v oblasti vodní dopravy, ale i v oblasti protipovodňové ochrany nebo zásobování vodou v zemědělství,“ řekl Hašek s tím, že příprava je ale zatím „liknavá“, chybí základní dokumenty. 

Problém představuje také koordinace, a to na půdě Evropské unie i v rámci jednání se sousedními zeměmi. „Požaduje zrychlení a zefektivnění přípravy,“ dodal předseda asociace. Podobná výstavba může podle Haška pomoci i národní ekonomice, protože představuje příležitost pro veřejné i soukromé investice a čerpání prostředků z EU.

Hejtmani: Peníze pro hasiče ano, reformu regionálního školství ne 

Rada se věnovala i Integrovanému záchrannému systému (IZS) – konkrétně legislativě, kterou mají nyní na stole senátoři. Zajistit má další financování složek IZS, včetně dobrovolných hasičů, a to ze zdrojů pojišťoven. Ročně by tak mohlo být k dispozici až 900 milionů korun. Hejtmani v této otázce požádali senátory o podporu návrhu, jelikož se domnívají, že je systém dlouhodobě podfinancován. „Vládní škrty v posledních letech znamenaly ohrožení funkčnosti systému,“ upozornil Hašek. 

Asociace se věnovala také otázce reformy regionálního školství, kterou připravuje vláda Petra Nečase. Asociace k tomu přijala odmítavé stanovisko. „V tuto chvíli nejsou zdaleka známy všechny parametry,“ poznamenal Hašek s tím, že asociace rovněž požaduje, aby byly nastaveny stejné principy pro všechny typy škol a dořešeno i financování dětských domovů.