Do Řeže dorazilo jaderné palivo, poslouží výzkumu

Praha - Do Řeže u Prahy v noci na dnešek dorazilo jaderné palivo pro tamní výzkumný reaktor. Na převoz dohlížela policie, nyní je uskladněno v zapezpečeném skladu. Nízce obohacený uran z Ruska nahradil články, které ještě nedávno pokusný reaktor využíval. Řež se jich ale musela zbavit, protože materiál z nich by se dal využít i do jaderných zbraní.

Dovezené palivo bude v řežském reaktoru LVR-15 sloužit zhruba tři roky. Podle ředitele Centra výzkumu Řež Martina Ruščáka se palivo bude používat k provádění experimentů v rámci výzkumných projektů.

Z Řeže byl před několika týdny vypraven náklad vysoce obohaceného paliva z výzkumného reaktoru. Tím opustil české území poslední jaderný materiál obohacený na více než 20 procent. Odvoz byl součástí americko-ruského programu, jehož cílem je zabezpečit citlivý jaderný materiál proti zneužití. „Spojené státy finančně podpořily jak odvoz vysoce obohaceného paliva z ČR, ke kterému došlo před několika týdny, tak i tento dovoz paliva s nízkým obohacením,“ uvedl Ruščák.

Centrum výzkumu Řež se zabývá výzkumem, vývojem a inovacemi v oboru energetiky, zejména jaderné. Společnost o 188 zaměstnancích provádí základní a aplikovaný výzkum a vývoj na výzkumných reaktorech LR-0 a LVR-15 a podílí se i na mezinárodních projektech.

Výzkumný reaktor v Řeži má nové jaderné palivo (zdroj: ČT24)