Kohout: Ať jsou poslanci voleni sami za sebe, ubude korupce

Praha - Podle ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Pavla Kohouta by se měla změnit ústava. Do sněmovny by lidé měli volit poslance přímo, což by podle Kohouta výrazně omezilo korupci. Navrhuje také zavést v Česku prezidentský systém jako v USA, kdy by hlava státu vedla také vládu, politiky by mělo být jednodušší odvolat. Přijetí nové ústavy je přitom podle něj jedinou cestou, jak ozdravit českou ekonomiku a vrátit stabilitu politickému systému, jehož neustálé změny jsou podle ekonoma jedním z největších problémů České republiky.

Právě stabilní politický systém a zastavení korupce a plýtvání státními penězi považuje Kohout za nejlepší cestu ze současné krize. Své myšlenky prezentoval v knize Úsvit, která je jakýmsi návrhem nové ústavy pro Českou republiku. Ačkoli je Kohout ekonom, rozhodně se nedrží jen ekonomických témat a rozsáhlým změnám by podrobil i český politický systém. Změna volebního systému, zrovnoprávnění Senátu a poslanecké sněmovny i sloučení funkcí prezidenta a předsedy vlády by podle Kohouta vedlo k větší stabilitě i odpovědnosti politiků.

Kohoutovy myšlenky už zaujaly nejednoho českého politika, jejich podporou se netají třeba Vít Bárta z Věcí veřejných, senátor Tomio Okamura, Strana svobodných občanů, nebo nově i podnikatel Andrej Babiš a jeho strana ANO 2011.

Přímá volba: Senát dvoukolově, sněmovna jednokolově

Senát a poslanecká sněmovna by podle Kohouta měly tvořit jakési protipóly, které se navzájem kontrolují a mají víceméně stejný vliv. S tím by souvisela i změna volebního systému, nynější poměrný volební systém do sněmovny podle Kohouta vede k nedostatečné zodpovědnosti politiků stejně jako ke vzniku nestabilních koalic. Do sněmovny by se tedy podle Kohouta mělo volit přímo, zároveň ale na rozdíl od Senátu jen jednokolově. „Jedno a dvoukolový systém mají často rozlišné výsledky, takže tyto dvě komory by se navzájem vyvažovaly a doplňovaly a docházelo by tam k dělbě moci, zatímco v současné době je Senát jen do počtu a nemá skutečnou moc,“ myslí si Kohout.

Politici by měli reprezentovat sami sebe, ne stranu

V jednokolovém volebním systému je každý poslanec volen sám za sebe a sám za sebe také odpovídá voličům, což podle Kohouta znamená pro voliče mnohem větší záruku než současné politické strany. „Politická strana opravdu není záruka ničeho, stačí, když se podíváte na programy současných stran a politiku, kterou provádí. To je kolikrát tak bizarně odlišné, že to bije do očí,“ myslí si Kohout.  

Jednání Poslanecké sněmovny
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Systém, kdy jsou politici voleni jako jednotlivci sami za sebe, funguje podle Kohouta jako automatické opatření proti korupci. „Představte si, že jste lobbista. Když máte systém politických stran, stačí obejít několik klíčových osob a máte to v kapse. Když by byl každý poslanec odpovědný pouze svým voličům, měl byste daleko těžší práci, musel byste obíhat několik stovek lidí a to by bylo daleko nákladnější a daleko rizikovější,“ popsal Kohout.

Tento systém se přitom podle Kohouta osvědčil třeba ve Spojených státech, kde mají politické strany mnohem menší význam. „Jsou to volná sdružení osobností, které jsou volené přímo,“ upozornil Kohout. „Ta myšlenková základna vzniká v USA zdola, zatímco u nás je to klub několika džentlmenů, kteří se kdesi sejdou a něco vymyslí,“ srovnal ekonom, který pochybuje o vlivu členské základny na rozhodování českých politických stran.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)