Topná sezona postupně končí. Podle lidí byla nekonečná

Praha - Topná sezona na řadě míst Česka skončila. Zima sice nebyla nijak mrazivá, ale podstatně delší. Hlouběji do kapsy tak museli sáhnout především ti, kteří v rodinných domech topí dřevem a uhlím. Většina tepláren hodnotí uplynulou sezonu jako jen mírně nadprůměrnou.

Pro důchodkyni Pavlu Hlavicovou z Březnice u Zlína zima konečně skončila. Letos se jí ale zásoby uhlí a dřeva tenčily rychleji než v předchozích letech. Za pevné palivo zaplatila asi padesát tisíc korun, což je o deset tisíc více než minulou topnou sezónu. „Na Velikonoce, když už se každý těšil na jaro, to jsem topila hned od rána. Ani se v tom domě nedalo být,“ vzpomíná paní Hlavicová.

Podobnou zkušenost ze studeného domu má i Hana Kubinová, která žije v jednom z řadových baťovských domků ve Zlíně. Lidé tu topí převážně plynem nebo elektřinou. Zima je tu vyjde většinou na víc než dvacet tisíc korun. Letošní vyúčtování je však teprve čeká: „Myslím, že letos protopíme víc, ale vzhledem k tomu, že jsme změnili dodavatele, tak přece jenom doufám, že nakonec zaplatíme méně,“ řekla Kubinová.

Ačkoliv někteří lidé hodnotí letošní zimu jako nekonečnou, protože dlouho přetrvávající chladné počasí je nutilo zatápět až do dubna, podle tepláren jde spíše o subjektivní pocit. Na spotřebě se to nijak zásadně neprojevilo. „Hodně slyšíme názor, že tato zima byla chladnější, že byla delší, ale podle ukazatelů, které už máme k dispozici, to vypadá, že šlo spíše o jakýsi pocitový vjem,“ míní mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. Skutečný nárůst spotřeby tepla ale hlásí například Vysočina.

Někde ještě topí

Ne všude ale topná sezona skončila. Například teplárny na Liberecku přestávají topit až na konci května. Nadprůměrnou sezónu zatím hlásí pouze teplárny z Vysočiny a Moravskoslezského, Středočeského a Královéhradeckého kraje. Konečné vyúčtování ale teplárny lidem ještě neposlaly.

Gabriela Sluštíková k topné sezoně (zdroj: ČT24)