Výbuch v Divadelní: Hasiči už místo vyklidili, v troskách nikdo nezahynul

Praha – Hlavní město pomůže lidem, které včera zasáhl výbuch v centru města. Kolik peněz radní uvolní, se definitivně rozhodne po vyčíslení škod. Hasiči už místo vyklidili, je tak jisté, že v troskách nikdo nezahynul. Stavební firma nejvážněji poškozenou budovu zabezpečila, její zřícení už nehrozí. Nyní pokračují v zabezpečení vnitřních prostor, kam se také chystají policisté, aby zjistili příčinu neštěstí. Zatím nejpravděpodobnější verze je, že vybuchl plyn. Odkud unikl, se ale neví. Problém zajímá i plynaře, kteří před týdnem na místě prováděli měření a nic nezjistili.

„V současné chvíli, kdy budeme předávat objekt policii a majiteli, jsme si stoprocentně jistí, že pod sutinami nikdo nezůstal,“ řekla mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Po neštěstí nikdo pohřešován nebyl, ale s definitivním potvrzením toho, že neštěstí nemá oběti na životech, se čekalo až na vyklizení domu. Hasiči z budovy vyklidili více než 25 tun suti.

Po pondělní explozi nechal statik povolat do Divadelní ulice stavební firmu. Obával se, že by se část poškozené budovy mohla zřítit, stavaři proto na vychýlenou nosnou zeď namontovali hydraulické vzpěry. V práci pokračují uvnitř. „Bourají příčky a části stropů, které byly popraskané a poškozené, a provádějí výdřevu,“ shrnul městský statik Petr Macháň. Uvedl, že dům zřejmě není natolik narušen, aby bylo nutné ho zbourat. Úklid ale nekončí, sutiny stále prohledávají hasiči. „Provádíme odklízecí práce v místnostech, kde je předpoklad, že by mohly teoreticky být nějaké osoby. Ale nikoho nepohřešujeme,“ upozornil velitel zásahu hasičského sboru Miloš Němec.

Dovnitř se chystají i policisté. Jejich vstup ale bude možný až po dokončení průzkumu trosek. Že za neštěstím, které v pondělí dopoledne poznamenalo desítky lidí v centru Prahy, pravděpodobně je výbuch plynu, překvapilo plynaře. Oblast kontrolovali nedávno, 21. dubna projíždělo Divadelní ulicí měřicí auto, které nezaznamenalo žádné úniky. Pražská plynárenská také neměla podle mluvčího Miroslava Vránka žádné informace o možných závadách přímo ve vybuchlé budově. Revize rozvodů uvnitř budovy ale je povinností majitele nemovitosti.

Město pomůže zasaženým

Lidem a institucím, které zasáhla pondělní exploze, finančně pomůže město, rozhodli pražští radní. Uhradí náklady spojené se zásahem a zajištěním statiky domu, lidem žijícím v okolí přispěje například na opravu vyražených oken. „Náš záměr je poskytnout finanční výpomoc fyzickým osobám, které v důsledku této události byly postiženy,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda. Kolik peněz Praha dá na náhradu škod, ale neupřesnil. Částku bude možné určit, až budou vyčísleny škody.

Lidé mohou domů, ale jen pod dohledem

Oblast kolem místa exploze stále zůstává uzavřena, lidé, kteří v přilehlých domech bydlí, se ale již mohou vracet. „Lidé, kteří zde bydlí, kontaktují policistu, který je odvede do bytu. Spolu s kriminalistou zadokumentují případné škody. Následně záleží na jejich rozhodnutí, zda v bytě chtějí zůstat, či nikoliv,“ upozornil Jan Daněk. Pohyb po uzavřené zóně bez policejního doprovodu ale není možný, změní se to až po odklizení trosek a ohledání místa výbuchu. Někteří majitelé domů či bytů už se vrátili, uklízejí a zajišťují opravy vyražených oken.

Vozidla, která exploze poškodila, nechali policisté odtáhnout na odtahové parkoviště na křižovatce ulic Plzeňská a Nepomucká v Praze 5. Majitelé si je mohou bezplatně vyzvednout. Poškození vozidel před odtažením zdokumentoval kriminalistický technik.

Tramvaje dnes jezdí po Národní třídě i nábřeží beze změn, nestaví ale v zastávce Národní divadlo. Uzavřeny už zůstaly jen ulice Divadelní a Karolíny Světlé.

Zabezpečení poškozeného domu
Zdroj: ČT24

Oblast kolem Divadelní ulice zůstává bez dodávek plynu. Pražská plynárenská v pondělí odtlakovala plynovod směřující do oblasti, před obnovením dodávek bude nutné zkontrolovat plynové instalace v okolí a zcela odříznout dům, ve kterém k výbuchu došlo. K přerušení plynovodu v Krocínově ulici a odříznutí poškozené budovy už má firma podle mluvčího Vránka povolení.

Výbuch nastal pod zničenou klenbou, předpokládá statik

Stav domu nyní posuzuje statik. Jedna z nosných zdí objektu - směrem do ulice Divadelní - byla provizorně staticky zajištěna. „To, co se stalo, je opravitelné. Je nutné provést podrobný stavebně konstrukční průzkum únosnosti zdiva – tady je prakticky kamenné zdivo, občas smíšené – únosnost malty, všechny tyto okolnosti,“ shrnul městský statik Petr Macháň. Upozornil, že zatím může přesný stav budovy pouze odhadovat. Další postup bude podle něj záviset na majiteli, kterým je státní podnik Řízení letového provozu. Statik rovněž upozornil, že je dům památkově chráněn.

Z toho, že se zřítily cihelné klenby nad přízemím, je podle statika možné odhadnout, že výbuch nastal právě pod nimi. „Cihelné klenby unesou velké zatížení shora, ale když dostanou nápor zezdola, tak doslova vyletí do vzduchu, protože na to prostě nejsou stavěny a dimenzovány,“ vysvětlil statik.

Práce v domě, kterým otřásl výbuch, budou pokračovat ještě minimálně celý den. Exploze včera zranila lehce 42 lidí, starší muž je zraněný těžce. Sanitky do nemocnic rozvezly přes tři desítky zraněných. Explozi slyšeli lidé až kilometr daleko, podle vedení Prahy ji zapříčinil únik plynu.