Zaorálek otočil. Schwarzenberg by měl skončit, naznačuje

Praha – Ministr zahraničních věcí, který není schopný najít kompromis ve sporu o obsazování diplomatických misí, by nadále neměl svůj post zastávat. Na tiskové konferenci sociální demokracie to uvedl stínový šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, který tak nepřímo vyzval Karla Schwarzenberga (TOP 09) k rezignaci. Zaorálek přitom ještě včera stál na straně Černínského paláce, když konstatoval, že v debatách o českých velvyslancích má mít rozhodující slovo ministr zahraničí, a nikoli prezident.

„Kdybych byl ministr zahraničí a zjistil, že nejsem schopen se dohodnout, tak bych odešel. Uznal bych, ať přijde někdo jiný, kdo to svede. Jestli vláda není schopná vládnout, protože to nakonec není věc jen ministra zahraničí, ale i premiéra, tak ať tam není a ať odejde,“ uvedl Lubomír Zaorálek po zasedání stínové vlády ČSSD, ve které drží funkci ministra zahraničních věcí.

Zaorálkova výzva směrem ke Strakově akademii a Černínskému paláci přitom představuje zvrat v linii, kterou zahraničněpolitický expert sociální demokracie dosud zastával. Už začátkem dubna se ve sporu o diplomaty přiklonil na stranu Karla Schwarzenberga. „Jsem přesvědčen, že ministr zahraničí musí být klíčovou postavou při jmenování velvyslanců. Nepopírám, že má prezident v oblasti zahraniční politiky určitý prostor, ale mělo by to být po určité dohodě. Nejsme prezidentský systém,“ uvedl tehdy v Interview ČT24. Pozice Černínského paláce hájil ještě včera: „Musí v tom mít rozhodující slovo.“

Zaorálkův stranický šéf Bohuslav Sobotka přitom již minulý týden upozornil, že prezident automaticky nepodepisuje všechny návrhy, které mu kabinet předloží, a že si vláda nemá diktovat svou vůli. „Jak Václav Havel, tak Václav Klaus také prosazovali své určité personální priority. Minulé vlády také měly své personální priority a dokázaly nalézt řešení,“ vzkázal do Strakovy akademie Sobotka ve včerejším vyjádření pro ČT.

Schwarzenbergovu zákopovou válku Zaorálek odmítá

Nyní se Zaorálek proti Karlu Schwarzenbergovi ohrazuje a odmítá jeho víkendové vyjádření pro server iDNES.cz, kde šéf české diplomacie uvedl, že s prezidentem Milošem Zemanem může vést spor o obsazení českých ambasád ještě rok či dva. Potyčka mezi Pražským hradem a Černínským palácem, kterou vyvolal především Zemanův zájem instalovat na post slovenské velvyslankyně Livii Klausovou, přitom blokuje zahraniční mise dalších třinácti velvyslanců; tři ambasády (Austrálie, Rakousko, Rusko) navíc zůstávají prázdné.

„Karel Schwarzenberg nemůže prohlašovat, že se rok a půl nebudou vyměňovat velvyslanci a že to celé zamrazí – to je absurdní. Není možné vykonávat funkci ministra zahraničí a rezignovat na to, že s diplomatickým sborem nebudu zacházet,“ reaguje na Schwarzenbergův „zákopový“ postoj Zaorálek. „Neustále opakuju, že jednající postavy v tomto sporu mají povinnost se dohodnout, mají odpovědnost vůči veřejnosti a státu.“

Brífink ČSSD po jednání stínové vlády (zdroj: ČT24)