Červíček chce Martince ve vedení kriminální policie

Praha - Policejní prezident Martin Červíček by v budoucnu rád viděl odstupujícího ředitele protikorupční policie Tomáše Martince na policejním prezidiu. Podle něj by mohl působit ve vedení nového analytického centra, které by tam mělo vzniknout v rámci Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Červíček to řekl v Otázkách Václava Moravce (OVM).

„Připravujeme celou řadu systémových změn a jedna z těch změn bude, že bychom chtěli na policejním prezidiu vytvořit určité analytické centrum, které by lepším způsobem sdílelo informace. Byl bych velmi rád, kdyby pan ředitel Martinec zastával nějakou pozici v hierarchii tohoto útvaru,“ prohlásil v OVM Červíček.

Policejní šéf zároveň odmítl spekulace týdeníku Euro, že by se novým ředitelem protikorupční policie měl stát její bývalý detektiv Petr Vincenz. „To vylučuji,“ odpověděl Červíček na dotaz, zda je výběrové řízení ušito na míru právě Vincenzovi. Na Martincův post je podle služebního zákona vypsáno nabídkové řízení, do 20. května mohou zájemci z řad ředitelů a náměstků posílat své přihlášky, upřesnil Červíček. 

Martinec na funkci rezignoval k 15. květnu po sporu s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Červíček v pořadu dále řekl, že už má k dispozici dílčí výsledky šetření tohoto sporu, konkrétní informace ale neprozradil s tím, že kompletní zprávu zveřejní po 13. květnu. Na výsledku vyšetřování ale bude záležet i další Martincovo angažmá, podotkl Červíček.

Bradáčová již dříve prohlásila, že ji chtěl protikorupční útvar poškodit informacemi o prověřování a možném trestním stíhání jejího manžela Tomáše Hájka. Podle žalobkyně ale útvar také zpracovával řadu kauz mimo dozor státního zastupitelství - například případy týkají solárních elektráren. Bradáčová se proto obrátila na Červíčka, aby tyto informace prověřil.

Spor žalobkyně s policií vyšel najevo koncem března, kdy Bradáčová vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. V něm policisté prověřují i jejího manžela, se kterým ale žalobkyně již tři roky nežije. Bradáčová tehdy uvedla, že na ni kauzu vyrobil Martinec. To Martinec odmítl.