V Praze zemřel muž, možná na otravu metanolem

Praha - V pražské nemocnici v neděli zemřel devětapadesátiletý cizinec, který byl hospitalizovaný s podezřením na otravu metanolem. Ze stejného důvodu leží v nemocnici i další pětapadesátiletý pacient. Policie proto znovu apeluje na občany, aby pili alkohol jen z ověřených zdrojů.

Policie spolu s celníky a hygieniky nyní pátrají po zdroji otravy.

V celém Česku loni v souvislosti s metanolem přimíchávaným do alkoholu zemřely čtyři desítky lidí. Aféra vypukla na začátku loňského září. Policie ve věci stíhá přibližně sedm desítek lidí. Většina z nich byla obviněna z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Sedm lidí policie stíhá pro obecné ohrožení, za které jim hrozí 12 až 20 let nebo i výjimečný trest včetně doživotí. Letošní otravy metanolem už bude policie vyšetřovat zvlášť mimo hlavní část kauzy.

Zřejmě klíčovým dnem pro objasnění celého případu je 20. září, kdy policie při razii v Opavě zajistila tisíce litrů tekutiny, kterou tvořil z poloviny metanol a z druhé etanol. Policie množství vyrobené směsi odhadla celkem na 15 000 litrů. Kriminalisté uvedli, že nemají povědomí asi o 4 000 až 5 000 litrech. Podle policie je pravděpodobné, že se veškeré množství kontaminovaného alkoholu zajistit nepovede, majitelé se ho zřejmě zbavili.