Chytrá houba z Čech odstraňuje plísně, uznala EU

Černčice - Chytrá houba, která dokáže odstranit plíseň ze zdí, je teď nově registrovanou účinnou látkou na seznamu Evropské unie. Patent vlastní dva Češi. Jediné místo na světě, kde se tento mikroorganismus zkoumá a vyvíjí, je v Černčicích na Lounsku.

Černá plíseň ze zdí se obvykle odstraňovala chemicky. Teď už existuje oficiální potvrzení na úrovni Evropy, že to jde i přírodní cestou. „Tento seznam obsahuje pouze standardní chemické látky a ten mikroorganismus je tam první biologickou látkou, v tom je ta novost,“ uvedl spoludržitel patentu Martin Suchánek.

Výhodou oproti chemickým přípravkům je to, že chytrá houba ve zdi přežívá 2 až 3 roky. Když se během této doby plíseň znovu objeví, houba ožije a opět ji vysaje. Přestože je to půdní mikroorganismus, vypěstovat chytrou houbu například na zahradě možné není. Všechno se odehrává v laboratoři - právě tady se pythium oligandrum kultivuje a rozmnožuje.

Laboranti pracují s kmenem, který byl pracně izolován už v roce 1974. „Jakýkoliv kmen, se kterým tady zacházíme, musíme překontrolovat a zjistit, jestli opravdu má ty dané parametry,“ uvedl výzkumný manažer Jan Moravec. „Kolem 7 dnů ten mikroorganismus poroste, ten substrát následně sušíme a meleme,“ popsal Suchánek.

Chytrá houba z Čech odstraňuje plísně, uznala EU (zdroj: ČT24)

Chytrá houba odstraňuje i plísně na nohou

Po namočení se chytrá houba aktivuje a začne požírat svého hostitele. Tím může být nejen plíseň na zdi, ale i na kůži. Pythium oligandrum totiž proniká svými vlákny do buněk parazita - plísně nebo kvasinky - a čerpá z něj pro svoji výživu potřebné látky. Po splnění tohoto úkolu, kdy parazita vyčerpá, mizí z této lokality a uvolňuje prostor pro znovuosídlení normální mikroflórou. 

Protože houba umí požírat jiné plísně, využívá se zvláště na mykózu nohou. Postupem doby se také zjistilo, že má mírné protizánětlivé účinky. Rovněž mírní projevy atopického ekzému a některých forem lupénky. Dokáže zabránit i rozvoji některých mikroorganismů v hnisajících ranách, zvláště pak v bércových vředech a proleženinách. Ty pak mají větší šanci se hojit.