Nejmladší dítě s transplantovanými játry vede normální život

Ostrava - René Hartoš, který se musel v pěti měsících podrobit transplantaci jater, je podle lékařů v pořádku. Dnes desetiměsíční chlapeček se vyvíjí stejně jako jeho vrstevníci a nemusí ani držet žádnou dietu. René je vůbec nejmladší pacient, kterému čeští lékaři játra úspěšně transplantovali. Zákroku se podrobil v pražském IKEMu.

Problémy se u chlapce objevily v šesti týdnech, kdy začal žloutnout. Od loňského srpna trávil život hlavně v nemocnici. Vhodného dárce se podařilo najít až v listopadu. Získat vhodná játra pro malé děti je totiž docela problém, v některých případech se musí dokonce zmenšit. Vánoce prožil René i s maminkou v nemocnici, před pár dny je ale lékaři pustili domů. Podle lékařů je na tom chlapeček pohybově dokonce lépe než některé stejně staré zdravé děti. 

Úplně první transplantaci v Česku provedli lékaři brněnské fakultní nemocnice u svaté Anny. Připravovali se na ni deset let. Zákrok zachránil pacientovi život. Transplantace jater u malých dětí lékaři provádějí zhruba pět let.

Játra se transplantují lidem například s cirhózou jater, s chronickou žloutenkou typu B či C, s některými druhy jaterních nádorů nebo pacientům, jimž játra akutně selhala. Jsou druhým nejčastěji transplantovaným orgánem. Přežívání českých pacientů se řadí nad průměr udávaný evropským registrem.

Celý další život po transplantaci je potřeba užívat léky, které zabraňují vzniku odhojovací rejekce organismu proti cizímu orgánu. Komplikací je i zvýšená náchylnost k infekcím. I přes tato úskalí však úspěšná transplantace mění značným způsobem kvalitu života pacienta. Nemocní, kteří byli často odkázáni na předchozí několikaměsíční pobyt na lůžku, mohou vést zcela normální život.

Fakta o transplantaci jater:

  • Játra byla poprvé transplantována v roce 1963 v americkém Denveru. Úspěšný byl ale až druhý pokus tamního týmu Thomase Starzla v roce 1967.
  • V Evropě byla první transplantace jater provedena v roce 1968 v Cambridgi.
  • V současnosti se v celém světě realizuje přibližně 10 tisíc transplantací jater za rok.

V drtivé většině se játra transplantují od zemřelých dárců, vhodných orgánů je ale nedostatek. Mezníkem v dalším rozvoji byl proto rok 1989, kdy v Chicagu provedli úspěšnou transplantaci části jater živého dárce.

Nejmladší dítě s transplantovanými játry (zdroj: ČT24)