Ředitel zámku Štiřín byl odvolán

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odvolal ředitele zámku Štiřín Václava Hrubého. Jako důvod uvedl dlouhodobou nespokojenost s hospodařením. Podle odvolaného šéfa jde ale jen o záminku. Není totiž tajemstvím, že ministerstvo zahraničí usiluje o prodej zámku a Hrubý mu bránil. Vedením příspěvkové organizace bude od zítřka pověřen jeden z ministerských úředníků, který konkrétně, úřad nechce říct.

„Důvodem je dlouhodobá nespokojenost s hospodářskými výsledky, které souvisí i se způsobem a efektivitou vedení příspěvkové organizace Zámek Štiřín,“ komentovala odvolání Hrubého Johana Grohová, mluvčí ministerstva zahraničních věcí. Hrubý se domnívá, že jde o zástupný důvod. „Tím skutečným důvodem je můj zásadní postoj ve věci prodeje zámku Štiřín,“ řekl Hrubý. 

České televizi se již dříve podařilo natočit jednoho z klíčových úředníků ministerstva zahraničí Tomáše Kryla, jak osobně provází zámkem zástupce francouzské sítě hotelů. A to vše navzdory tomu, že dosud nebylo vypsáno výběrové řízení, ba dokonce ještě nikdo prodej zámku neschválil. Vrchní ředitel logistiky ministerstva zahraničí Tomáš Kryl na záběrech skrytou kamerou oznamuje francouzským zájemcům, že ministerstvo zahraničí nemá v úmyslu dále zámek využívat.

O prodeji lukrativní nemovitosti se začalo uvažovat kvůli úsporným opatřením, v roce 2009 tuto myšlenku ministerstvo opustilo a na konci loňského roku o prodeji znovu rozhodlo. 

NKÚ: Štiřín porušoval rozpočtovou kázeň

V březnu minulého roku zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) porušení zákona ve Štiříně. Jeho pracovníci uzavřeli v rozporu se zákonem leasingovou smlouvu na auto, čímž zámek neoprávněně čerpal přes 350 tisíc korun ze státního rozpočtu. Porušil tím podle NKŮ rozpočtovou kázeň. Štiřín také například rovněž v rozporu s rozpočtovými pravidly čerpal peníze z rezervního fondu. 

Stát prodal i zámek v Kolodějích

Areál tvoří barokní zámek s několika rybníky, zámecký park v anglickém stylu a několik kongresových sálů. Komplex - vybudovaný pro náročnou klientelu - slouží také jako hotel, sportoviště a místo pořádání kulturních akcí. Kromě jiných jej občas využívala česká fotbalová reprezentace.

Prodej zámku by nebyl výjimkou, již dříve stát prodal zámek v Kolodějích, který používala vláda k slavnostním zasedáním. Diplomacie rozprodává i některé budovy nebo byty v zahraničí, které dosud využívala.