Sobotka: „Ministr Mlsna se stává definitivně směšnou figurou“

Praha/Lucemburk - Šéf legislativní rady vlády Petr Mlsna se stal „směšnou figurou“ a měl by odejít z vlády, tvrdí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Reaguje tak na zprávu Hospodářských novin, že se Mlsna nestane soudcem Soudního dvora EU. Rozhodl tak samotný evropský soud a informaci potvrdila také soudkyně Irena Pelikánová, kterou měl Mlsna u soudního dvora původně nahradit. Do funkce Mlsnu přes varování odborníků nominovala vláda Petra Nečase (ODS).

„Po téhle epizodě se podle mě pan ministr Mlsna stává definitivně směšnou figurou, která by z vlády určitě měla odejít,“ uvedl Sobotka. Mlsnova neúspěšná nominace je prý nejen politickou ostudou pro Nečasovu vládu, ale také evropskou ostudou pro český kabinet navenek.

Předseda nejsilnější opoziční strany kritizoval zejména to, že vláda nevypsala žádné výběrové řízení a provedla výběr nestandardně. Odráží to podle něj rozložení sil ve vládě, která je závislá na hlasech strany LIDEM. Právě jako „platba“ této straně za podporu koalice vznikla podle Sobotky zřejmě nominace ministra bez portfeje a šéfa legislativní rady vlády.

  • „Považuji pana doktora Mlsnu za špičkového mladého právního odborníka, za vynikajícího znalce evropského práva, dnes a denně to dokazuje. Dříve jako místopředseda legislativní rady vlády, dnes jako předseda,“ reagoval Nečas.

Odborníci jako Mlsna by se podle premiéra dali spočítat na prstech jedné ruky a jeho nominace byla správný krok. „To, že se v této věci politikaří, tak to dokazují právě i tyto účelové úniky informací nebo desinformací,“ dodal předseda vlády. O tom, zda Mlsna k Soudnímu dvoru EU nastoupí, či ne, zatím Nečas nemá žádné informace.

Katastrofa je, že já nic nevím

Oficiální zprávu o odmítnutí ale zatím nedostal ani Mlsna. „Katastrofa je, že já nic nevím, nemám žádné oficiální stanovisko k ruce,“ komentuje situaci Mlsna. Na skutečnost, že soudní dvůr Evropské unie Mlsnu nechce, upozornila soudkyně Irena Pelikánová, kterou měl Mlsna v Lucemburku nahradit. To Mlsnu rozzlobilo: „Jak to může mít paní Pelikánová k dispozici? To je normální?“

Vláda by nyní měla vypsat nové výběrové řízení, neboť funkční období Pelikánové končí po 11 letech letos 31. srpna. Na počátku ledna totiž kabinet neschválil její opětovnou nominaci, ačkoli ji doporučovali odborníci z poradního sboru expertů, který je součástí vládního postupu při výběru evropských soudců. Pravidlem bývá, že pokud kabinet neschválí nominaci odborníků, vypíše nové výběrové řízení.

Ministři však počátkem roku rozhodli, že z časových důvodů další výběrové řízení nebude a nominovali Mlsnu. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) to byla chyba. „Bohužel nás s takovým názorem není ve vládě většina,“ uvedl Schwarzenberg.

Vláda údajně při nominaci nedodržela pravidla

Materiál pro vládu přitom uváděl, že sedmičlenný výbor tvořený na základě Smlouvy o fungování EU bývalými členy soudního dvora, členy nejvyšších vnitrostátních soudů a známými právníky, který posuzuje vhodnost kandidátů, se k Mlsnovi nemusí postavit kladně. Údajně nemá potřebnou praxi a navíc je jako šéf legislativní rady vlády a ministr bez portfeje politicky zatížený.

V březnu dokonce předsedové tří nejvyšších českých soudů údajně poslali premiérovi, ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) a ministru zahraničí Schwarzenbergovi dopis, v němž je přímo upozornili, že vláda při nominaci nedodržela pravidla. Zůstal však bez odpovědi.

Podle vicepremiérky Karolíny Peake zatím nejsou zprávy o Mlsnově odmítnutí ověřené. „Rozhodně to není informace konečná, protože o tom zatím nejednal jediný relevantní orgán, a to je Konference zástupců členských států,“ uvedla Peake. Mlsnovo případné působení u evropského soudu by mohlo znamenat další změny ve vládě. Na jeho místo ministra a šéfa legislativní rady vlády má nárok strana LIDEM. Dříve radu vedla šéfka strany Peake.

Bude Petr Mlsna soudit? (zdroj: ČT24)