Policie si došlápla na celníky, gangu pomáhali krátit daň

Praha - Policisté obvinili skupinu pětadvaceti lidí, kteří měli krátit daň při dovozu zboží z Asie. Mezi obviněnými jsou Češi, mimo jiné pět celníků, a Vietnamci. Detektivové prozatím vyčíslili škodu na několik milionů korun, podle nich ale pravděpodobně ještě několikanásobně vzroste. Členové skupiny jsou stíháni kromě krácení daní také z účasti na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku či podplacení.

„Podle našich závěrů mělo docházet ke snižování jak celních poplatků, tak daně z přidané hodnoty tím způsobem, že nákupní ceny zboží při dovozech byly deklarovány jako výrazně nižší, než jaké ve skutečnosti měly být,“ sdělil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. „Rovněž mělo docházet k vytváření falešných faktur, které měly být vystavovány na jiné společnosti než na skutečné objednavatele.“

Policisté od úterý, kdy skupinu zadrželi, provedli v Praze a na dalších místech ČR přes 20 domovních prohlídek. Zkontrolovali také více než 30 dalších prostor. V nich zajistili počítače, mobilní telefony či listinné důkazy. Rovněž bylo zajištěno asi 20 milionů korun v hotovosti a bylo zablokováno 63 bankovních účtů, uvedli mluvčí. Na akci se podílelo přes 300 policistů.

Z celkem 25 obviněných navrhovali žalobci poslat do vazby 16 lidí. Soud ale všem žádostem nevyhověl a vazbu uvalil pouze na devět obviněných.