Kauza Bárta a Škárka nekončí: Soudce Šott podal stížnost

Praha - Soudce Jan Šott nesouhlasí s tím, že kauza exministra dopravy Víta Bárty a jeho bývalého stranického kolegy Jaroslava Škárky skončila bez trestu. Čerstvě sice rozhodl, že statisíce zabavené v rámci případu se Bártovi vrátí. Zároveň s tím však podal podnět na stížnost pro porušení zákona.

„Trestní právo se zastavilo před branou politiky a korupční jednání, které je na jakékoli jiné úrovni lidského života postihováno, se od určitého postavení pachatele a na určitém místě stává trestně nepostižitelným,“ uvedl již dříve Šott, když Bártu se Škárkou osvobozoval.

Kritika pronesená v soudní síni Janu Šottovi nestačila. S tím, že Víta Bártu a Jaroslava Škárku nejdříve odsoudil a pak je musel osvobodit, se nesmířil. K rukám ministra spravedlnosti proto nyní posílá podnět na stížnost pro porušení zákona.

  • „Předmětem je odlišný právní názor v několika zásadních otázkách jak procesních, tak hmotně právních,“ vysvětluje soudce Šott.
Jan Šott
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Vzhledem k tomu, že Vít Bárta i Jaroslav Škárka jsou už více než měsíc pravomocně nevinní, rozhodl soudce také o tom, že jim vrátí vše, co jim soud v souvislosti s případem zabavil. Bárta tedy dostane zpět zajištěnou hotovost a Škárka mimo jiné speciální hodinky, na které měl údajně nahrát klíčový důkaz z předání peněz u Víta Bárty doma. Soud však označil nahrávku za podvrh.

„Těší mě, že po dvou letech konečně dostanu peníze od Kristiny Kočí a Jaroslava Škárky. Dám je na časopis Plzeň bez cenzury. Šottovy kroky nemohu komentovat,“ uvedl dnes předseda Věcí veřejných a poslanec Vít Bárta. Nezařazený poslanec Škárka situaci nekomentoval: „Já se k tomu teď nebudu vyjadřovat, protože o tom vůbec nic nevím,“ uvedl pouze.

Rozhodnout musí ministr spravedlnosti

Zda Šottovu podnětu vyhoví a stížnost pro porušení zákona nakonec podá, musí rozhodnout ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Stížnost by posléze posuzoval Nejvyšší soud.

Obvodní soud pro Prahu 5 zprostil Bártu a Škárku viny na konci ledna. Bárta čelil obvinění, že uplácel své stranické kolegy, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve Věcech veřejných. Škárka podle obžaloby úplatek přijal a část peněz také použil.

Předseda senátu Šott tehdy odůvodnil zprošťující rozsudek u Bárty tím, že jeho činy uvedené v obžalobě nejsou trestným činem. U Škárky pak prý nebylo prokázáno, že se skutek, pro který je stíhán, skutečně stal.

Události: Soudce Šott podává stížnost (zdroj: ČT24)