Podnikatele vrátily úřady do Ruska, kde po něm jde mafie i tajná služba

Praha - České nevládní organizace se pozastavují nad problematickým vydáním ruského podnikatele Alexeje Torubarova zpět do vlasti. Dříve úspěšný restauratér musel do Ruska po roce v českých věznicích, na konci dubna podepsal ministr Pavel Blažek (ODS) jeho vydání. Rodina Alexeje Torubarova se obává pomsty ruské mafie.

Vydaný podnikatel vlastnil ve Volgogradu síť restaurací, dostal se ale do křížku s policií a ruskou tajnou službou (FSB), kteří na něm vymáhali peníze. „To je v Rusku normální výpalné. Nakonec mu nezbývalo nic jiného než z Ruska odejít, protože tam mu hrozila ztráta života,“ tvrdí advokát Milan Hulík.

Policie Torubarova zadržela v Rakousku, kde strávil čtyři měsíce ve vazbě. Do Ruska ho ale země nevydala s tím, že neexistuje garance spravedlivého soudu a důkazy jsou pravděpodobně zmanipulované. Poté, co odcestoval do Česka a zažádal o azyl, byl loni v březnu zatčen. Podle vyjádření Blažkova úřadu věc zkoumaly krajský i vrchní soud a oba shledaly vydání naprosto přípustným. „Stížnost pana Torubarova na možné porušení jeho lidských práv pak Ústavní soud označil za zjevně neopodstatněnou,“ dodává mluvčí Štěpánka Čechová.

Ministerstvo vydalo ruského podnikatele Alexeje Torubarova (zdroj: ČT24)

Nevládní organizace ale poukazují na drastické podmínky v ruských věznicích i na mezinárodní úmluvy o lidských právech. K vydání musí být nejprve uzavřeno azylové řízení včetně případných soudních přezkumů. „Jsme velice rozčarováni rozhodnutím pana ministra, že se rozhodl pana Torubarova vydat, a to z mnoha důvodů. Myslím, že už mohlo být varovné, že Rakousko, kde byl ve vazbě, se rozhodlo ho nakonec nevydat,“ zdůraznila Anna Šabatová z Českého helsinského výboru.

Syn Alexeje Torubarova Stas: „Jsme v obrovském šoku z toho, že Česko svolilo k vydání. Matka leží v depresi a vůbec nevím, jestli svého otce ještě někdy uvidím živého.“