Nadšenci jdou po svědectvích pamětníků, hledají Kubišovu truhlu

Dolní Vilémovice – Před nedávnem odkrylo schodiště rodného domu Jana Kubiše, který s Jozefem Gabčíkem provedl atentát na Reinharda Heydricha, unikátní dopisy, části vojenského stejnokroje i fotografie přátel. V Dolních Vilémovicích hledali o víkendu dobrovolníci i ukrytou železnou bednu parašutisty, ukrýt ji měl po atentátu říšského protektora Kubišův bratr František.

Najít ukrytou schránu se po více než 70 letech pokouší i synovec Jana Kubiše Jiří Dusík. Jeden z pamětníků mu prozradil místo úkrytu. „Věděl o té bedně a věděl, že se říká, že to zakopali právě tady,“ řekl České televizi, než se pustil do hledání. Podle ředitele Vojenského historického ústavu Aleše Knížka skutečně existují svědectví, že si Kubiš nechal železnou bednu vyrobit.

Zakopána měla být v lese, zhruba dva kilometry od Dolních Vilémovic, do hledání se pustila šestice dobrovolníků s detektory kovů. Po několika hodinách narazili pouze na torzo revolveru. „Mám v plánu projít ještě nějaké lokality, zkusím hledat dál,“ nevzdává své úsilí Kubišův synovec.

Synovec Jana Kubiše Jiří Dusík
Zdroj: ČT24

Kubišův rodný dům získaly Dolní Vilémovice asi před třemi lety darem a rozhodly se v něm svému nejslavnějšímu rodákovi udělat muzeum. Od konce roku tu probíhá rekonstrukce, na kterou místní sesbírali bezmála 2 miliony korun. 24. června by se výsadkář a člen operace Anthropoid dožil 100 let, jeho rodiště ožije velikou slavností.

Pátrání po rodinné historii (zdroj: ČT24)