Jazykové okénko zpěváka Korteho: Bysme se neříká

Praha – Poslanec Daniel Korte (TOP 09), který proslul svým zpěvem ve sněmovně, dnes před poslanci aspiroval na roli sněmovního lingvisty. Poučoval totiž své kolegy o tom, jak by se správně česky mělo mluvit. Zaměřil se na podmiňovací způsob, zájmena a skloňování číslovek, což podle něj činí poslancům problémy.

„Neříká se 'dvěmi', ale 'dvěma'. Neříká se hlasovati něco, ale hlasovati o něčem. A neříká se spousta jiných věcí, které zde z tohoto mikrofonu zazněly, neříká se například 'bysme', ale 'bychom',“ poučil poslance Korte. 

Obrátil se přitom na přihlížející mládež. „Já bych se chtěl obrátit na přihlížející mladé lidi na balkonu, aby se v žádném případě nenechali ovlivnit úrovní jazykového projevu přítomných poslanců a poslankyň, jinak neodmaturují,“ varoval Korte.   

Předsedající Jiří Pospíšil z ODS pak lingvistické okénko, jak sám vystoupení Korteho nazval, ukončil s tím, že by měl poslanec vystupovat podle jednacího řádu a má tudíž předložit procedurální návrh. Přítomní nicméně vystoupení poslance, který vystudoval klasickou filologii a češtinu, a věci tak zřejmě rozumí, odměnili potleskem.  

Poslanec Korte ve sněmovně (zdroj: ČT24)

A jak poslanec Korte zpíval? Neváhal své stanovisko proti návrhu ČSSD operním hlasem zazpívat. Jeho počínání vyvolalo posléze debatu o regulérnosti jeho hlasování.

Hlasování Daniela Korteho zpěvem (zdroj: ČT24)