Pospíšil: Martinec měl s rezignací počkat na výsledek vyšetřování

Praha – Veřejnost by se měla dovědět detaily sporu mezi vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a odstupujícím ředitelem protikorupční policie Tomášem Martincem. V pořadu Interview ČT24 to řekl místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Podle něj Martinec nemusel odstupovat hned, ale měl počkat na výsledky šetření sporu. Ty by měl v blízké době zveřejnit policejní prezident Martin Červíček.

Pospíšil v tuto chvíli považuje za stěžejní, aby se veřejnost dověděla, co se opravdu v protikorupční policii dělo a zda Bradáčová, která měla námitky proti některým krokům protikorupční policie, měla pravdu, či nikoliv. „Doufám, že v nejbližší době budou vyhlášeny výsledky šetření, které provádí policejní prezident pan Červíček poté, co dělá audit spisů na protikorupční policii,“ podotkl.

Bradáčová již dříve prohlásila, že ji chtěl protikorupční útvar poškodit informacemi o prověřování a možném trestním stíhání jejího manžela Tomáše Hájka. Právě toto podezření vyústilo ve vyhrocený spor, na jehož základě ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec opustil funkci.

„To, že pan Martinec před koncem šetření odstoupí a je následně pochválen panem Červíčkem a postupuje do jiné manažerské funkce, ještě předtím, než se dozvíme ty závěry, na mě působí, jako že ty závěry nemají být zas tak důležité. Ale já je považuji za velmi důležité z pohledu kauz, o kterých dnes a denně čteme.“

Sám exministr vnímal, že protikorupční policie ke všem kauzám neprojevovala stejný přístup. Policejní prezident by proto na základě auditu měl podat informace, proč se některé kauzy, ač nejsou rozsáhlé, vlečou příliš dlouhou dobu a jiné, složitější, naopak nebyly dozorovány státním zástupcem.

Martinec se dostal do sporu se šéfkou pražských žalobců Lenkou Bradáčovou, které se jasně zastal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Po deseti dnech mediálních výměn přišlo jasné oznámení. „Rezignuji, a to k 15. květnu tohoto roku,“ oznámil před třemi týdny Martinec. Tvrzení Lenky Bradáčové o tom, že se na ni jeho útvar snažil vyrobit kauzu, popřel. „Prostě jsou lidé, kteří si nemusí moc sednout, tak to bylo v tomto případě,“ vysvětlil Martinec.

Pospíšil: Jsem rád, že jsem bojoval za jmenování Bradáčové

Celou aféru kolem podezření Bradáčové, že na ni Martinec chystá kauzu, považuje Pospíšil spíš za nešťastnou. „Vnímám, že to není úmysl. Pokud ona pronese nějakou větu soukromě off record a ten dotyčný si ji nahraje a pustí do médií, to je něco, co nepovažuji za férové a Lence Bradáčové bych to nevyčítal. Pokud to řekla soukromě jako svůj pocit a názor, tak jí to těžko můžu vyčítat,“ uvedl. Něco jiného by podle něj bylo, pokud by toto tvrzení veřejně prohlašovala do médií a nepodložila ho důkazy.

Pospíšil se Lenku Bradáčovou snažil na post nejvyšší státní zástupkyně prosadit ještě ve funkci ministra spravedlnosti, což se mu také podařilo. S její prací je nyní spokojen. „Sleduji ji více než pět let a musím říct, že patří k nejlepším státním zástupkyním v celém sboru (…) Ona je nejvíce viditelná, nebojí se do těch věcí jít, jak ji pozoruji v činnosti vrchní státní zástupkyně, tak se mi potvrzuje, že to byla dobrá volba,“ dodal.

Kauza kolem Amun.Re by měla být důkladně vyšetřena

Občanští demokraté chtějí, aby byla kauza kolem podivného prodeje fotovoltaických elektráren Amun.Re firmě ČEZ řádně vyšetřená. Pospíšil připustil, že se to zatím nestalo. V elektrárně měli mít vliv právníci údajně napojení na kmotry největší vládní strany. „Osobně mám velký zájem na tom, aby kauza byla vyšetřena, aby bylo řečeno, zda byl, či nebyl spáchán trestný čin, a aby ty osoby, “ti kmotři„, jak říkáte, byli odkryti. Pak se ukáže, zda na těchto spekulacích je nějaká pravda, anebo zda jsou to pouze spekulace, které nás poškozují (…). Budu šťastný, když pod vedením státních zástupců, pod dohledem Vrchního státního zastupitelství, bude ta kauza důkladně prošetřena, a nejenom tak, jak to policie bohužel dosud dělala,“ uvedl.

Interview ČT24 s Jiřím Pospíšilem (zdroj: ČT24)