Obžalovaný v kauze MUS: „Jsme bráni jako fantom privatizace“

Praha - Ve švýcarské Bellinzoně pokračuje proces s bývalými manažery Mostecké uhelné společnosti (MUS). Žalobce je viní z praní špinavých peněz a korupce při privatizaci firmy. První z obviněných Jiří Diviš včera odmítl vypovídat, protože by prý mohl ovlivnit vyšetřování v Česku ve svůj neprospěch. Na stejnou taktiku sází i Marek Čmejla a Petr Kraus. Další obžalovaný Antonín Koláček svou vinu popřel v rozhovoru pro deník Právo. Podle něj „neexistuje zdrojový trestný čin.“

Bývalý spolumajitel MUS Koláček tvrdí: „Soud ve Švýcarsku nemá trestný čin. Žádný zdrojový trestný čin ani neexistuje. Žaloba je opentlením tvrzení, že se jedná o praní špinavých peněz. Vychází z udání pana Alaina Aboudarama a Švýcaři uvěřili, že jsme někoho poškodili. Škodu sice nenašli, ale pak už to nešlo zastavit. Situace využili pánové Tykač, Bobela a Pudil a přihlásili se jako poškození. Nikomu ale žádná škoda nevznikla.“

„My jsme nikoho nepoškodili, to, co jsme slíbili, jsme každému zaplatili. Vadí mi, že žaloba je logicky neuchopitelná, chybí zdrojový trestný čin. Je to ale proces, kterým musíme projít, aby se prokázalo, že jsme nevinní, protože se už celá záležitost dostala tak daleko, že jsme bráni jako určitý fantom privatizace,“ uvedl dále v rozhovoru pro deník Právo.

„Nikomu nevadilo, že to bylo na hraně“

Hlavním záměrem Koláčkovy činnosti bylo prý MUS zachránit a stabilizovat: „Když byl zájem, aby se privatizovalo do rukou lidí, kteří uměli s podnikem něco udělat, tak nikomu nevadilo, že to bylo na hraně. Když se z nás chce udělat démon, tak se tytéž argumenty dají převrátit. Záleží na záměru, pro který se použije,“ vysvětluje bývalý spolumajitel MUS.

Sám Koláček ještě v Bellizone není, do Švýcarska prý pojede až v červnu. „Dostal jsem dvě pozvánky, na 13. května a 10. června. Bylo tam napsáno, že když nepřijedu v květnu, mohu přijet na druhý termín, tedy že si mohu vybrat. Protože v současnosti mám velmi důležitý projekt, kde je moje účast nevyhnutelná, pojedu 10. června,“ uvedl pro Právo.

Soud ve švýcarské Bellinzoně včera odmítl žádost obhájců o přerušení  procesu. Předseda senátu poté zahájil výslech prvního obžalovaného Jiřího Diviše, který však využil práva nevypovídat. Na všechny dotazy dnes odmítal odpovědět také obžalovaný Marek Čmejla; práva nevypovídat zřejmě využije i třetí obviněný Petr Kraus, který k výslechu půjde v úterý.

Proces je výsledkem šestileté práce švýcarských vyšetřovatelů, kteří rozplétali složité vztahy kolem 60 společností ve Švýcarsku, v Lichtenštejnsku, na Kypru či na britském ostrově Man. Mezi těmito společnostmi, v nichž měli obžalovaní podíl, údajně proudily peníze kolem privatizace MUS. Švýcarské úřady obžalovaným zablokovaly 660 milionů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun). Proces sledují dva právníci vyslaní českou vládou jako pozorovatelé. Česká republika ale není součástí obžaloby, protože propásla lhůtu, kdy tak mohla učinit.