Porodů doma přibylo za 19 let desetinásobně

Praha - Počty porodů doma podle statistik za dvě desítky let v Česku stouply zhruba desetinásobně. V roce 1990 přišlo na svět mimo porodnici 200 ze zhruba 100 tisíc novorozenců, většinou proto, že žena do nemocnice dojet nestihla. Cíleně doma s porodní asistentkou se narodilo 16 dětí. V roce 2009 se mimo porodnice narodilo 400 dětí, z nich 150 doma s porodní asistentkou.

Nejvíc porodů doma je podle primáře Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Motol Romana Chmela v Praze, nejméně na Zlínsku. „Rodit doma je svobodná volba ženy, pokud se k tomu rozhodne, vždy by určitě měla absolvovat kompletní vyšetření v průběhu těhotenství,“ upozornil. Žena by neměla odmítat ultrazvuková vyšetření a genetické a laboratorní testy. Z nich se může dozvědět, jestli nehrozí komplikace.

Vyšetření v těhotenství jsou podle primáře důležitá i s ohledem na stoupající věk rodiček - v roce 1990 rodily ženy v průměru ve 24 letech, v roce 2010 v 29 letech. S věkem roste riziko vrozených vad, dítě s Downovým syndromem se narodí jedno na 1 250 porodů žen ve věku 25 let, na 400 porodů žen ve věku 35 let a na stovku porodů žen čtyřicetiletých. Posun ve věku rodiček potvrzují statistiky - v roce 1990 rodila ve věku 35 let a více čtyři procenta žen, tedy jedna z pětadvaceti, v roce 2011 už 17 procent žen, tedy každá šestá.

Stárnutí rodiček odpovídá i trend nárůstu porodů císařským řezem - v roce 1990 bylo v ČR osm procent císařských řezů, v roce 2011 trojnásobek, 24 procent. Itálie má 40 procent císařských řezů, USA 30 procent, severské země méně než 20 procent. Z 24 procent císařských řezů v ČR je podle primáře polovina akutních, tedy i když lékaři očekávají porod bez problémů, mohou nastat.

V rokycanské porodnici
Zdroj: ČT24

Proto Chmel upozorňuje, že porody doma jsou příliš velkým rizikem pro rodičku i dítě. „Kdybych ženám řekl: 'Ano, roďte doma,' připadal bych si jako potenciální vrah, protože vím, kolik zdánlivě bezproblémových porodů se zkomplikuje,“ uvedl. Některé porodní asistentky a matky usilují o to, aby si ženy mohly místo porodu zvolit a pojišťovna péči zaplatila. Rodit chtějí doma nebo v porodním domě, který by byl blízko nemocnice, takže lékař by byl rychle dostupný. Mluvit o tom budou i na festivalu o těhotenství, porodu a rodičovství, který začíná v pondělí v Praze.