Kauza opencard: Odloženo kvůli údajné podjatosti soudce

Praha - Hlavní líčení s pěti bývalými úředníky pražského magistrátu viněnými v kauze Opencard, které mělo začít dnes, je odročeno na neurčito. Státní zástupkyně Dagmar Máchová podala před jeho začátkem námitku podjatosti proti předsedovi soudního senátu Jiřímu Říhovi. Soudcova manželka totiž zastupuje jednoho z obviněných v související kauze, v níž policie kvůli opencard stíhá desítku pražských radních. Senát sice námitku zamítl, žalobkyně však podala stížnost, o níž bude rozhodovat vrchní soud. V případu jsou obžalováni bývalí magistrátní úředníci - podle protikorupčních aktivistů ale skuteční viníci kauzy zůstávají bez postihu.

Opencard - karta, kterou má téměř milion lidí. Pochybností kolem ní je nespočet. Jednu teď přidala státní zástupkyně, podle které může být soudce podjatý. Ten to odmítl. I tak ale soud skončil ještě dřív, než začal. Kdy bude pokračovat, se neví, ale zřejmě ne dřív než v září. Jeden z advokátů už se totiž omluvil, že bude celé léto v zahraničí. 

Říhův senát projednal námitku za zavřenými dveřmi a zamítl ji s tím, že se podjatý necítí. Proti tomu však Máchová podala stížnost, která sice nemá odkladný účinek, ale senát se přesto rozhodl dnešní jednání odročit a vyčkat, jak o stížnosti rozhodne soud vyššího stupně. Naopak ani jeden z obžalovaných podjatost soudu nenamítal. Soudce o své možné podjatosti informoval strany již začátkem dubna, státní zástupkyně ale námitku vznesla až v půlce května.

Říha za to dnes Máchovou kritizoval, její jednání označil za obstrukční. Máchová se ale hájila tím, že oficiálně potvrzenou informaci o tom, že Říhová skutečně jednoho z pražských radních zastupuje, dostala teprve před několika dny. „Pro nás je to špatná zpráva z toho důvodu, že chceme, aby řízení proběhlo rychle bez průtahů, neboť jsme přesvědčeni o tom, že v tomto řízení máme velkou šanci uspět,“ sdělil novinářům advokát obviněného Ladislava Kendíka Miroslav Krutina. „Podle našeho názoru státní zástupkyně v tomto případě téměř až zneužívá svého procesního postavení. My to považujeme za šikanu soudu,“ poznamenal právník. Hlavní líčení zřejmě nezačne dříve než v září, jeden z advokátů totiž soudu sdělil, že v červenci a srpnu nebude v ČR.

Pětice úředníků údajně v několika zakázkách zvýhodnila firmu Haguess, a způsobila tak hlavnímu městu škodu za desítky milionů korun. Žalobce je viní z porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Podle státního zástupce uzavřeli úředníci v letech 2006 a 2007 pro Prahu nevýhodné smlouvy. V rozporu se zákonem prý vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která ale nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Firmě pak přidělili i další veřejné zakázky, jedna z nich byla údajně předražená o nejméně 67 milionů korun.

Mezi stíhanými jsou tři členové hodnotící komise, jeden vedoucí oddělení a s nimi i bývalý šéf odboru informatiky Ivan Seyček. „Při zadávání veřejných zakázek týkajících se dodání a řízení projektu Opencard zvýhodnili předem vybranou jednu firmu, které přidělili tři veřejné zakázky. Předmětem obžaloby jednoho z obviněných je i úmyslné nevymáhání sjednané smluvní pokuty od vybrané firmy ve výši přesahující šest milionů korun,“ uvedla už dříve žalobkyně Jana Hercegová.

Obžalovaní tvrdí, že se řídili kritérii, která se k nim dostala od vedení magistrátu. „Měli jsme hodnotit pouze celkovou cenu, která byla stanovena na maximální výši 90 milionů korun. Nabídková cena firmy Haguess měla výši 82 milionů korun,“ řekl Právu obžalovaný úředník Jiří Chytil, kterého se zastávají i protikorupční aktivisté. Chytil podle nich několik let pomáhal policii s vyšetřováním kauzy, a nechápou proto, proč se s ním nezachází jako s utajeným svědkem.

Protikorupční policie navrhla obžalobu pětice úředníků loni v polovině srpna. Kvůli projektu Opencard pak letos v březnu obvinila také deset pražských radních. Podezírá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Obvinění se týká zakázky, kterou Haguess získala loni. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. „Za problém opencard nese nepochybně větší zodpovědnost minulá rada než ta současná, která se pokouší jenom hasit to, co na ni spadlo,“ řekl ČT předseda poslanců ODS Marek Benda. 

Pražská karta opencard funguje od roku 2008 a slouží mimo jiné jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Držitelé by na ni také měli získat různé slevy. Projekt Opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. Podle kritiků byl od začátku předražený a napojený na známé pražské podnikatele. Prvních šest let opencard stálo jeden a čtvrt miliardy korun. Podle magistrátní analýzy se přitom vše dalo udělat za čtvrtinu, jiné odhady tvrdí, že dokonce ještě za míň.