Gazdík chce přímou volbu starostů pro malé obce, opozice je proti

Praha – Nový zákon z pera poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové navrhuje, aby přímá volba starostů byla povinná pro obce do 1 500 obyvatel. Vláda podobný plán již měla jednou na stole, ale v rámci redukce legislativních prací ho v únoru prozatím odložila. Předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík předpokládá, že koaliční partneři návrh podpoří, protože přímá volba starostů byla součástí koaliční dohody. Nesouhlasně se ale k návrhu staví ČSSD. Považují ho za populistický krok, který má rok před volbami zakrýt skutečné problémy strany.

„Velmi nás mrzí, že vláda záměr přímo volit starosty opustila,“ uvedl Gazdík. Přál by si, aby přímo voleni byli všichni starostové i primátoři všech obcí, respektuje ale hlasy opozice a koaličních partnerů, aby se starostové volili přímo primárně v malých obcích, kde není rada.

Prezident Miloš Zeman již v minulé době vyjádřil podporu přímé volbě starostů. Gazdík proto věří, že pomůže s jeho přímluvou u ČSSD, s níž musí být předloha projednána kvůli změně ústavy a volebního zákona. Autor návrhu Stanislav Polčák uvedl, že do ústavy by byl jako institut zaveden přímo volený starosta. „Abychom se vyhnuli debatě, zda s tímto tiskem neměla být spojena i změna ústavy, tak jsme ji předložili,“ dodal.  

Odvolat starostu by mohli občané v referendu

Volba by podle návrhu byla jednokolová, starostou by se stal kandidát, který by získal nejvyšší počet hlasů. „Myslíme si, že lze zvolit zastupitelstvo i přímo voleného starostu v rámci jedné jediné volby,“ shrnul Polčák. Přímá volba starosty by byla výběrová, pokud by se pro ni obce a města rozhodly, u obcí od 1 500 do 10 000 obyvatel. Kompetenci odvolat přímo voleného starostu by nemělo zastupitelstvo, ale měli by ji občané v referendu vyhlášeném na návrh části z nich. Upraven by tak byl i zákon o místním referendu.

Spoluautor návrhu Jan Smutný uvedl, že přímo volený starosta by mohl být i členem zastupitelstva, aby v případě, že není členem strany nebo sdružení, nebyl stavěn „do určité opozice“. „Starosta bude vybaven prakticky všemi kompetencemi jako současné rady obcí a měst, bude oprávněn si i sám vybrat místostarostu,“ doplnil Polčák.

  • Volební urna autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Sčítání hlasů zdroj: ČT24

Návrh na přímou volbu starostů byl součástí vládního programového prohlášení, ODS se ale nelíbí, že by se kvůli němu zřejmě musely provádět ústavní změny. „Současně k tomu ministerstvo vnitra udělalo několik rozborů, které všechny vedly k tomu, že by muselo dojít ke změně ústavy. Protože pak má starosta jiné postavení než ostatní členové zastupitelstva,“ domnívá se předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Obává se ale, že v Poslanecké sněmovně nepanuje nad tímto návrhem shoda. „Já si to dokážu představit v malých obcích. Ve větších městech je to absolutní problém,“ dodal.

Babák: Návrh je jen populistickým výstřelem do vzduchu 

Na přímou volbu starostů se pozitivně dívají Věci veřejné. „Jednoznačně podpoříme tento návrh, i když bychom si ho představovali v trochu širším kontextu, to znamená nejen do těch 1 500 obyvatel, ale i víc,“ uvedl místopředseda Věcí veřejných Michal Babák. Je podle něj správné, aby lidé svého starostu mohli volit mezi těmi, které znají. „Volba strany není úplně optimální, protože potom se tam může za stranami dostat kdokoliv, kdo není občanům znám,“ dodal Babák.  

V tom případě by ale měl mít takto volený starosta větší kompetence než dosud. Pokud by se ale ukázalo, že nesplňuje povinnosti tak, jak má, měla by být vyžadována jeho okamžitá odvolatelnost například referendem. „Je to takový kontrolní mechanismus starosty, kdyby to nefungovalo,“ dodal Babák. Sám je ale skeptický k tomu, že by zákon začal platit. Větší část ODS i ČSSD totiž podle něj návrh nepodpoří. „Myslím si, že v tuto chvíli je to od TOP 09 jakýsi výstřel do vzduchu rok před volbami a je to určitá populistická záležitost z jejich strany,“ míní.

ČSSD: Zákon je ušitý horkou jehlou, TOP 09 jím zastírá skutečné problémy

Návrh kritizuje předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, nevadí mu ale ani tak jeho znění, jako spíš načasování. „Jde o způsob, jakým se TOP 09 snaží balamutit veřejnost a tvrdit jí, že něco prosazuje, přestože tři roky pro to nic neudělala. Je evidentní, že pokud chceme přejít na tak zásadní systémovou změnu, jako je přímá volba starostů, že zákon musí být propracován, a ne ušitý horkou jehlou,“ zdůraznil.  

Bojí se zároveň, aby tato novinka nezpůsobila obcím více problémů, než mají dnes. „Ten zákon tak, jak je představen, má velká rizika. Zatím obce mají nejen největší důvěru ze všech institucí na politické scéně, ale především nevykazují žádné problémy, které by měly vést k tomu, že budeme riskovat rozpad tohoto systému,“ dodal. Není podle něj také stále jasné, jaké budou v tom případě kompetence starosty. „Jsem přesvědčen, že volební systém kvalitu politiky nezvýší,“ konstatoval.