O „loupeži století“ soud nerozhodl. Nepřišel potřebný svědek

Praha – Navzdory očekávání dnes pražský městský soud nevynesl rozsudek v kauze takzvané loupeže století, při níž bylo z vozu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas (G4S) uloupeno zhruba 154 milionů korun. Soud za to loni uložil Tomáši Půtovi dvanáctiletý trest vězení a Františku Hajnovi desetiletý trest, odvolací senát však verdikt zrušil. Dnešní rozhodnutí ale zhatil svědek obhajoby, který se bez omluvy nedostavil k hlavnímu líčení. Jasno by tak mělo být až příští pátek.

Svědek tvrdí, že ho obžalovaný František Hajn „přemlouval k nějaké akci,“ a proto Hajnův obhájce trvá na jeho výslechu. Verdikt tak padne až příští pátek, přičemž druhý obžalovaný Tomáš Půta rovnou uvedl, že se jeho vynesení nezúčastní.

Podle obžaloby Hajn v září 2002 s nejméně dvěma dalšími lidmi přepadl v přestrojení za policisty pancéřové vozidlo bezpečnostní agentury, které vyjíždělo od Citibank na jednu z nejrušnějších ulic v Praze, Evropskou třídu. Posádku auta lupiči přinutili pod pohrůžkou použití střelné zbraně a výbušniny, aby vůz otevřela a přemístila se do jeho zadní části. Pachatelé pak s autem odjeli k nádrži Jiviny, kde údajně Hajn, Půta a další lidé vzali z auta peníze, které policie už nikdy nenašla.

Hajn byl původně souzen v nepřítomnosti jako uprchlý. Policie ho však následně vypátrala v Dominikánské republice a eskortovala jej do české vazby. Odvolací soud proto nařídil věc projednat znovu v jeho přítomnosti. Účast na loupeži Hajn odmítá. S Půtou, který si ve vězení odpykává trest za účast na akcích Berdychova gangu, se prý nezná a v době trestného činu byl údajně nejspíš v zahraničí.

Soud pravděpodobně vynese nový rozsudek v případu loupeže století (zdroj: ČT24)

Nejdůležitější momenty kauzy:

  • Září 2002 - Na Evropské třídě v Praze 6 bylo přepadeno vozidlo bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, které odváželo ze Citibank a dalších objektů peníze. Ve vozidle byli tři strážci a zhruba 154 milionů korun. Lupiči byli ozbrojeni a měli výbušninu. Dva byli oblečeni v policejních kombinézách.
  • Říjen 2002 - Pojišťovna vyplatila peníze bance Citibank a společnostem McDonald's a Tesco, které byly loupeží postiženy. Do pátrání po lupičích se zapojil Interpol.
  • Září 2004 - V souvislosti s předchozím pozatýkáním takzvaného Berdychova gangu, který v přestrojení za policisty unášel podnikatele a přepadal kamiony, se objevily informace, že by za loupeží na Praze 6 mohl stát tento gang.
  • Srpen 2006 - V Irsku byli na základě eurozatykače zatčeni a umístěni do vazby Tomáš Půta a Maroš Šulej, podezřelí napojení na takzvaný Berdychův gang. Policisté dostali tip, podle nějž o pozadí neobjasněné loupeže vědí právě Půta a Šulej.
  • Květen 2008 - Nejvyšší soud v irském Dublinu potvrdil verdikt z dubna 2007, jenž rozhodl o vydání Půty a Šuleje k trestnímu stíhání do ČR, avšak jen pro kauzu Berdychova gangu. Půta a Šulej byli převezeni do ČR a vzati do vazby.
  • Červenec 2008 - Středočeský krajský soud Půtovi a Šulejovi prodloužil vazbu. V říjnu 2008 potrestal za spolupráci s Berdychovým gangem Půtu 10 lety a Šuleje 6 lety vězení. V červnu 2009 rozsudky potvrdil Pražský vrchní soud. Půta a Šulej proti verdiktu podali v prosinci 2009 dovolání k Nejvyššímu soudu, ten dovolání odmítl.
  • Květen 2009 - České ministerstvo spravedlnosti zaslalo do Irska soubor žádostí o vydání Půty a Šuleje k případnému trestnímu stíhání mj. i pro účast na loupeži z Evropské. Irský soud svolil k jejich vydání v lednu 2010.
  • Září 2010 - Policie z loupeže obvinila Půtu, Šuleje a dva další, které stíhala jako uprchlé. Půta i Šulej podali proti stížnost, státní zástupce ji zamítl.
  • Červen 2012 - Pražský městský soud uložil Půtovi souhrnný dvanáctiletý a uprchlému Františku Hajnovi desetiletý trest vězení. Mají také nahradit škodu. Třetího obžalovaného, Maroše Šuleje, soud zprostil obžaloby. Verdikt v listopadu v neveřejném zasedání zrušil odvolací soud.
  • Červenec 2012 - V Dominikánské republice zatkla místní policie Hajna. Byl vydán do ČR, kde skončil ve vazbě. Již v únoru byl ve Venezuele zadržen další muž, podezřelý z podílu na loupeži, Antonín Saleta. Jeho vydání se ale protahuje a soud proto musel jeho čin vyloučit k samostatnému projednání.
  • Březen 2013 - Pražský městský soud začal kauzu znovu projednávat.