Svoboda na magistrátě končí a s ním po 22 letech i ODS

Praha - Pražské zastupitelstvo v tajném hlasování odvolalo primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Občanští demokraté se hlasování neúčastnili. ODS tak po 22 letech přechází v Praze do opozice. V radě skončili všichni členové za ODS - kromě primátora byli odvoláni také dva radní za ODS, další dva radní, kteří hlasování přečkali, následně na své funkce v radě rezignovali. Ostatní členové rady (všichni TOP 09) hlasování ustáli. O dalším vývoji chce TOP 09 vyjednávat s ČSSD, kdyby se domluvily, bude to za poslední tři roky už třetí a zároveň poslední možná kombinace trojice nejsilnějších stran v čele pražského magistrátu.

Pražská ODS po 22 letech vládnutí Praze odchází do opozice, všichni její členové v radě skončili. Nejprve v tajném hlasování zastupitelé odvolali primátora Svobodu, náměstka primátora a radního pro dopravu Josefa Noska (ODS) a radní pro majetek Aleksandru Udženiju (ODS). Náměstek Ivan Kabický a Radek Lohynský (oba ODS), kteří hlasování přečkali, následně na své funkce v jedenáctičlenné radě rezignovali. Výkonem funkce primátora bude do jmenování nového primátora pověřen dosavadní první náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09), rozhodli zastupitelé. 

Výsledky hlasování

Hlasovací lístky si vyzvedlo 44 zastupitelů z řad TOP 09, ČSSD a KSČM. ODS se zdržela hlasování. Zastupitelé odevzdali 42 platných lístků a dva neplatné. Pro odvolání Bohuslava Svobody hlasovalo 41 zastupitelů, jeden byl proti. Náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09) získal 20 hlasů pro odvolání a 22 proti, náměstek primátora Pavel Richter (TOP 09) 19 pro a 23 proti, radní Josef Nosek (ODS) 39 pro a 3 proti, náměstek primátora Ivan Kabický (ODS) 19 hlasů pro a 23 proti (na svou funkci však záhy rezignoval), radní Helena Chudomelová (TOP 09) 19 pro a 23 proti, radní Eva Vorlíčková (TOP 09) 19 pro a 23 proti, radní Lukáš Manhart (TOP 09) 19 pro a 23 proti, radní Aleksandra Udženija (ODS) 42 pro a žádný hlas proti, radní Václav Novotný (TOP 09) 19 pro a 23 proti, radní Radek Lohynský (ODS) 19 pro a 23 proti (na svou funkci rezignoval). 

  • „Já bych chtěl poděkovat za hlasy, které jsem dostal v této volbě, ale musím říci, z pochopitelných důvodů, které nebudu rozvádět, nevážím si těchto hlasů, odmítám tyto hlasy a rezignuji na svou funkci,“ řekl po sečtení výsledků hlasování končící radní Ivan Kabický (ODS).

ODS se hlasování nezúčastnila, už před ním odešla ze zasedacího sálu. Návrh na odvolání přednesl Svobodův náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09), pro zvedla ruce ČSSD i TOP 09; ODS se hlasování zdržela. ODS tvrdí, že TOP 09 už má domluvenou koalici s ČSSD, to obě strany odmítají.

Zastupitelé zároveň zrušili všechny výbory zastupitelstva, výjimkou jsou výbory finanční, kontrolní a výbor pro výchovu a vzdělání, které musí být podle jednacího řádu zastupitelstva vždy zřízeny. Poté bylo na návrh předsedajícího Tomáše Hudečka (TOP 09) jednání zastupitelstva přerušeno až do 6. června.

TOP 09 k odvolání Svobody

Odvolání primátora a dvou členů rady je pouze logickým závěrem několikaměsíčních bezvýchodných jednání o klíčových problémech hlavního města. TOP 09 se již od ledna letošního roku intenzivně zabývala snahou dojít k řešení problémů hlavního města s koaličním partnerem, což se však z důvodu průtahů a nečinnosti ze strany ODS nepodařilo. 

TOP 09 ale nezapomíná v této situaci ocenit práci bývalého primátora Bohuslava Svobody, který je pro TOP 09 člověk s nezpochybnitelným morálním kreditem. Bohužel jej však příliš paralyzovaly vnitřní spory v rozpolcené ODS. To vše mu zabránilo plnit nejen formální, ale i faktickou pozici lídra stranického klubu a postavit se čelem k řešení zásadních problémům hlavního města i přes dlouhodobé výzvy ze strany TOP 09. 

Gynekolog, který sliboval krev, pot a slzy 

Pražská politická kariéra pro Bohuslava Svobodu začala v říjnu 2010. Gynekologa a někdejšího prezidenta České lékařské komory si občanští demokraté vybrali jako svého lídra do komunálních voleb. Výkonná rada pražské organizace se na něm nakonec - ze sedmi kandidátů - shodla jednoznačně. Za výběr ji tehdy pochválil i předseda strany Petr Nečas. A za Svobodou premiér stojí i nyní. „Není to dobrá zpráva pro Prahu, protože odvolání kvalitního, kompetentního a slušného primátora, kterým bezesporu pan Svoboda byl, je chybný krok,“ reagoval Nečas na odvolání Svobody.

Bohuslav Svoboda usedl na primátorské křeslo po Pavlu Bémovi, který na magistrátě vládl osm let. Poté, co uzavřel koalici s ČSSD, sliboval Svoboda boj proti korupci a sociální ohleduplnost. „Všechno co jsem říkal, myslím vážně, a platí varování pro vás pro všechny, bude to skutečně krev, pot a slzy,“ řekl v roce 2010. Veřejnost ale koalici s ČSSD přijala nepříznivě, demonstrovalo se před radnicí i v jednacím sále.

Přesně o rok později se koalice v hlavním městě rozpadla. Výpověď sociálním demokratům inicioval předseda pražské ODS Boris Šťastný. Za tři dny už na stole ležela nová dohoda s TOP 09 a prvním mužem Prahy zůstal Svoboda, kterého tatáž TOP 09 dnes nechala odvolat.

Od vzniku ODS v roce 1991 byl pražským primátorem vždy její člen 

V posledních 22 letech byl pražským primátorem vždy člen ODS. Od pádu komunistického režimu v roce 1989 byli výjimkou pouze tři primátoři zvolení před vznikem ODS v roce 1991 - Občanským fórem nominovaný nestraník Jaroslav Kořán, který úřad vykonával v letech 1990 a 1991, a v mezidobí na přelomu let 1989 a 1990 krátce dva komunističtí primátoři Zdeněk Horčík (do 8. prosince 1989) a Josef Hájek (prosinec 1989 až leden 1990). Nejdéle v čele Prahy vydržel Pavel Bém, a to osm let (dvě volební období 2002–10). V období od roku 1784, kdy se spojila dosavadní samostatná čtyři pražská města a vzniklo Královské hlavní město Praha, stál nejdéle v čele města primátor Karel Baxa v letech 1919 až 1937. 

  •     Milan Kondr (září 1991 – květen 1993)
  •     Jan Koukal (květen 1993 – 1998)
  •     Jan Kasl (1998 –  květen 2002)
  •     Igor Němec (červenec – listopad 2002)
  •     Pavel Bém (2002 – 2010)
  •     Bohuslav Svoboda (listopad 2010 – květen 2013) 

ČSSD si stěžovala: Svoboda selhal

„V oblastech, které má ve své kompetenci, primátor Svoboda naprosto selhává. Finanční situace města je neudržitelná, městská policie se nevzpamatovala z více než ročního bezvládí, v dopravním podniku je v důsledku personální politiky primátora naprostý chaos,“ uvedl šéf zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche.

Bohuslav Svoboda ještě před hlasování označil postup TOP 09 za „zradu“. Podle něj jsou zastupitelé za TOP 09, ČSSD a KSČM domluveni na jeho odvolání. Takové „frašky“ se prý ODS nehodlá účastnit. Podle něho nepřipadají v úvahu žádná další jednání mezi ODS a TOP 09. Občanská demokracie je tak po 22 letech připravena odejít do opozice.

ODS podle TOP 09 není schopna spravovat důležité oblasti

TOP 09 vypověděla v pondělí koaliční smlouvu a její návrh nové smlouvy občanští demokraté odmítli, stejně jako personální změny v radě hlavního města. TOP 09 zdůvodnila vypovězení koaliční smlouvy neshodami v radě a údajnou neschopností ODS spravovat důležité oblasti, především dopravu, finance a majetek. S tím ODS nesouhlasí, krok TOP 09 označila za „zcela bezprecedentní“.

V zastupitelstvu o 63 členech má TOP 09 26 členů, druhá ODS 20 zástupců, ČSSD má 14 hlasů a komunisté tři. ODS po volbách v roce 2010 obešla vítěznou TOP 09 a uzavřela koalici s ČSSD. Koalice se však zhruba rok po volbách rozpadla a ODS začala spolupracovat s TOP 09.

Hospodaření ODS na pražské radnici v číslech

Letošní rozpočet hlavního města: Téměř 45 miliard jsou výdaje, příjmy jsou o 10 miliard nižší. To, co chybí, si město půjčí. Podle ČSSD by to však nebylo nutné a je to jednoznačně chyba ODS. „Je to situací uvnitř ODS a nekompetentností jejích radních a jejích zastupitelů,“ říká Miroslav Poche (ČSSD), předseda klubu zastupitelů.

Bývalý primátor se hájí. „Praha začala šetřit, z rozpočtu, který jsem sestavoval, je do dnešního dne úspora 6 miliard korun,“ potvrdil Bohuslav Svoboda.

Dalším hřebíkem do rakve, kterého se rádi chytají opoziční poslanci, je stavba tunelu Blanka. Tunelový komplex má stát 36 miliard korun, což je však o 8 miliard víc, než s čím počítal rozpočet bývalého vedení města. „Neřešili jsme do dneška tunel Blanka uspokojivým způsobem - z hlediska plateb i termínu dokončení,“ podotkl Jiří Vávra (TOP 09), předseda klubu zastupitelů.

Dostavba Blanky, prodloužené trasy metra A a nákup nových tramvají 15T přijdou město celkem na 80 miliard. Evropská unie metropoli přispěje 10 procent, zbytek musí město platit ze svého.

Vedení Prahy ale muselo v posledních týdnech řešit ještě další problém - Opencard - kvůli tendru celou, teď už bývalou radu, stíhá policie.

Praha je přitom nejbohatším regionem v Česku. Na HDP se podílí 25 procenty. Rating metropole je podle analytiků stejný jako celé České republiky - a vyšší než u ostatních hlavních měst střední a východní Evropy.