Výstava o Marilyn bude, navzdory krádeži exponátů

Praha - Výstava o Marilyn Monroeové se na Pražském hradě uskuteční v původním termínu. Italští autoři výstavy zkonstatovali, že ztracený fundus expozice lze nahradit. Veřejnost si tak může život slavné divy připomenout od 30. května.

V úterý se během transportu z Itálie do České republiky ztratila část vybavení výstavy - vitríny, podstavce, figuríny, ale také část originálních fotografií. Výstava má nabídnout především kolekci unikátních kostýmů a bot z filmů i z osobního života herečky, sestavenou ze soukromých sbírek z celého světa. Ty ale jsou v Praze již delší dobu, vezla je firma specializovaná na převoz umění, který se děje za zvláštních podmínek a s odborným doprovodem.

Pořadatelé v současné době domlouvají dodání i výrobu věcí, které by nahradily ty ztracené. Složité jsou třeba figuríny na desítky šatů, které byly speciálně vyrobené podle hereččiných mír. Byla drobná, dnešní figuríny jsou mnohem vyšší. Některé části fundusu ale bude pravděpodobně možné zapůjčit.

Výstava s názvem Marilyn, stejně jako obsáhlý katalog, který ji provází, je dílem kurátorů italského muzea Salvatore Ferragamo. Vznikla loni jako pocta americké krásce při příležitosti 50. výročí její předčasné smrti. Stejně jako další hollywoodské hvězdy i Monroe milovala výtvory mistra ručně šité obuvi Salvatora Ferragama. Vlastnila několik desítek párů, každý s jednoduchým designem a ani jeden bez jehlového podpatku. Expozice je koncipována jako mezinárodní putovní přehlídka po ose Florencie, Praha a Tokio.

Policie nechce případ komentovat, podle pořadatelů výstavy ale mohla být krádež obsahu kamionu součástí organizované akce. Kamion s věcmi na výstavu měl označení Salvatore Ferragamo. Muzeum této módní značky je pořadatelem putovní výstavy, spolu se společností Armentano a Správou Pražského hradu.