Američana podezřelého ze čtyřnásobné vraždy už vyslechli

Alexandria - Američan Kevin Dahlgren, podezřelý ze zavraždění čtyř lidí v Brně, má za sebou první výslech. Soud v Alexandrii v americkém státě Virginie ho ponechal ve vazbě. Muže dnes ráno zadržela policie na letišti ve Washingtonu. Kriminalisté v souvislosti s případem hovoří o mimořádné brutalitě pachatele, motiv činu není znám.

Další výslech je podle agentury AP naplánován na středu. Dahlgren se před soudem objevil v poutech a v zelené vězeňské kombinéze. Soudu řekl, že jeho rodiče v Kalifornii mu zajistí obhájce. Když soudkyně Theresa Carroll Buchananová na závěr krátkého jednání potvrdila, že zůstane ve vazbě, muž podle AP zdvořile poděkoval a byl odveden.

Dahlgren je podezřelý, že zavraždil své příbuzné - čtyřčlenou rodinu bydlící v Brně-Ivanovicích. Šlo o manžele a jejich dva dospělé syny. Kdy a jak přesně zemřeli, se neví. Do domu přijeli ve středu kolem 22:00 hasiči, protože z jeho garáže stoupal dým. Cizinec v ní prý zapálil těla obětí. „Motiv (činu) neznáme. Je to pro mě těžko pochopitelný motiv. Nikdy jsem nic podobného neviděl,“ řekl ke čtyřnásobné vraždě zkušený kriminalista Antonín Hrdlička, který se případem zabývá.

Dahlgren k činu použil různé zbraně, nikoli ale střelnou zbraň. Vraždy byly brutální a mezi úmrtím obětí mohly být časové prodlevy. „Oběti byly zavražděny postupně, tudíž se zřejmě nejedná o vraždu v afektu,“ uvedl Hrdlička.

Američan byl záhy v ČR obviněn ze čtyřnásobné vraždy a hned byl na něj vydán mezinárodní zatykač. Hrdlička pochválil spolupráci s policejní centrálou Sirene v Rakousku a styčným důstojníkem americké FBI v Praze.

Dalhgrenovi hrozí v Česku i doživotí, není ale jisté, zda se dostane před soud

Do dvou měsíců musí české ministerstvo spravedlnosti doručit do USA žádost o Dahlgrenovo vydání do ČR. Ministerstvo očekává, že Američané žádosti vyhoví, zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček ale upozorňuje, že celé řízení se může táhnout měsíce. „Spojené státy jsou obecně v podobném řízení velmi opatrné, zvlášť pokud jde - jako v tomto případě - přímo o jejich občana,“ domnívá se Řezníček.

Pokud Američané Dahlgrena vydají, bude souzen podle českého práva a hrozí mu až výjimečný trest. Pokud ne, na americké půdě by před soud nešel. Spojené státy totiž nesoudí své občany na vyžádání jiných států. České úřady by tak musely čekat, jestli Dahlgren vycestuje do země, se kterou má Česko smlouvu o vydávání osob, a rozjet další kolečko žádostí o zadržení a extradici. 

Dahlgren bezprostředně po vraždě odcestoval do Vídně, odkud odletěl krátce před půl jedenáctou přímou linkou do Washingtonu. V době, kdy ve Vídni procházel pasovou kontrolou, ještě nebyl v databázi hledaných osob. Policie už o něm ale věděla. Informaci nezveřejnila, aby ho nevarovala - Dahlgren se totiž i v letadle připojoval na internet a sociální sítě. Policie proto zasvětila jen posádku letu. Varovala ji, ať se chová jako obvykle a nijak proti nebezpečnému pasažérovi nezasahuje. Americká policie pak Dahlgrena zadržela bezprostředně poté, co vystoupil z letadla. 

Policie bude nyní pátrat nejen po motivu činu, ale bude se zabývat i psychickým stavem pachatele. Kauza je jednou z největších vražd, které se na jihu Moravy za uplynulých 20 let staly. Dva ze zavražděných působili v hudebním tělese Ukulele orchestra Brno. Zavražděná žena byla manželkou jednoho z nich, matkou obou usmrcených mladíků a učitelkou základní školy.