Výborný opět na Ústavním soudu? Někteří senátoři s tím mají problém

Praha - Ústavní soudce Miloslav Výborný bude mít potíže obhájit své křeslo na dalších deset let. Do funkce ho znovu navrhl prezident Miloš Zeman, hlavně senátoři z řad ČSSD ale mají k jeho osobě výhrady. Výbornému vytýkají například předchozí rozsudky o poplatcích ve zdravotnictví.

Jedním ze senátorů, který má s Výborným problém, je sociální demokrat Jiří Dienstbier. Vadí mu například jeho rozhodovací praxe u poplatků ve zdravotnictví. Část ČSSD kromě toho tvrdí, že Výborný na konci dubna zpochybnil zákon, který v roce 1955 vyvlastnil i katedrálu svatého Víta. „Byl v rozporu s předchozí judikaturou Ústavního soudu,“ poznamenal Dienstbier.

Výhrady ale mají i senátoři z jiných klubů. Mezi nimi je i Tomio Okamura (nestr.), který kromě Výborného nepodpoří ani současného šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského: „Dokonce v případě mé ústavní stížnosti neměli ani odvahu říct ano, nebo ne.“

Miloš Zeman: „Já se nepokládám za všeználka, který by chtěl vnucovat svoji vůli Senátu. Já sám jsem vděčný Senátu, že přijal moje první čtyři kandidáty.“

Pravice ale považuje podobné výtky za nesmyslné. „ČSSD by byla nejradši, kdyby Ústavní soud tvořili právníci. Nejlépe ti, kteří jsou členové ČSSD,“ podotkl senátor Jaroslav Kubera (ODS). Sám soudce zatím výhrady komentovat nechtěl. „Doktor Výborný nepovažuje za vhodné, aby se vyjadřoval k eventuálním výtkám anebo vysvětloval své ústavněprávní postoje dříve, než vstoupí na půdu Senátu,“ uvedl šéf referátu vnějších vztahů Ústavního soudu Vlastimil Göttinger.

Komplikace s ústavními soudci (zdroj: ČT24)

Zeman už od svého zvolení navrhl osm kandidátů. Miloslav Výborný je zatím jediným z nich, který by mohl mít problémy horní komorou projít. Senátní ústavně-právní výbor začne o Výborném a dalších třech nominovaných (Pavlu Rychetském, Kateřině Šimáčkové a Ludvíku Davidovi) jednat 19. června.