Hudeček chce udržet pakt s ODS. Krize už přerůstá do Strakovky

Praha - TOP 09 během dvou dnů udělala krátký proces s významnými posty ODS na pražském magistrátu. Po primátorovi a členech rady dnes také skončili někteří členové vlivných dozorčích rad, přesto dočasně pověřený primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) považuje dál spojenectví s občanskými demokraty za svou osobní prioritu. Zatímco na magistrátu naděje trvá, na protějším břehu ve Strakově akademii začínají mezi TOP 09 a ODS padat ostrá slova.

Politická situace v Praze nabírá na obrátkách. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) se může „pražská krize“ promítnout i na vládní úroveň. Záležet bude na dalším postoji TOP 09. Už dnes totiž začala v Praze předběžně jednat s ČSSD – zároveň ale poslala nový návrh koaliční smlouvy i ODS. Odvolaný primátor Bohuslav Svoboda se nabídce prvního náměstka primátora pobaveně směje. „Ten pokus zkorumpovat ODS je opravdu žertovný. Oni si pořád ještě nezvykli na to, že se ODS změnila a zbavila všech těch lobbistů,“ řekl po jedné z posledních návštěv v primátorské kanceláři.

Podle zastupitelů ODS je spolupráce mezi TOP 09 a dosud opoziční ČSSD prakticky domluvená. Pověřený primátor Hudeček ale dle svých slov stále dává přednost pravicové koalici – ačkoliv ta je podle nového návrhu smlouvy pro ODS těžko stravitelná. „Já osobně jsem vyjednával pravicovou koalici s ODS před rokem a půl a byl jsem vždy zastáncem toho, že pravicová koalice je ta správnější, a jsem iniciátorem našeho dnešního návrhu pro ODS,“ řekl Hudeček.

Bohuslav Svoboda
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Dan Materna

Zároveň ale dodal, že pokud věcné domluvy ztroskotají, jednání se sociálními demokraty se bránit nebude. Už po víkendu by spolu s ostatními členy pražské TOP 09 měl obdržet programové představy ČSSD o případné spolupráci.

Šéf zastupitelského klubu TOP09 Jiří Vávra v pátečním Interview ČT24 uvedl, že pokud se nakonec domluví s ČSSD, sociální demokraté by měli přijmout partnerství v přímé koalici. Obsazením míst v radě by prý ČSSD demonstrovala svoji odpovědnost a zájem o řešení problémů Prahy.

„Dostávají výzvu, aby řídili spolu s námi největší město v zemi. Pokud chtějí dokázat, že to s Prahou myslí dobře a není to jenom politické oťukávání a vymezování se, tak bych předpokládal, že normální demokratická strana by měla určitou formu odpovědnosti převzít. (…) Pokud někdo jde s námi do koalice, tak přebírá určitý díl politické odpovědnosti fyzickou účastí v radě nebo v kterémkoliv řídícím orgánu.“

Emoce se přenáší z magistrátu na celostátní vládu

Rozpad pražské koalice vyvolal ostrý střet mezi ODS a TOP 09. TOP 09 podle špiček občanských demokratů otevřela pražskou radnici levici navzdory přání většiny voličů. „Za tento stav nese plnou odpovědnost celostátní vedení TOP 09. Výmluvné mlčení Karla Schwarzenberga jasně ukazuje, že v praktické politice není rozdíl mezi ním a Miroslavem Kalouskem. TOP 09 dává vždy přednost poškození ODS před zájmy pravicového voliče,“ zmínila v prohlášení místopředsedkyně Miroslava Němcová.

Premiér Petr Nečas (ODS) dal najevo obavy, aby se podobné praktiky, které ovládly pražský magistrát, nepřenesly i na vládní úroveň. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg opáčil, že premiér by měl takového podezřívání zanechat. To, že Praha je centrem dění, ukázaly i hodiny po odchodu tamních občanských demokratů do opozice. Ostré útoky z pražského magistrátu se přenesly i do nejvyšší politiky. A vzduchem létají slova jako viróza a chudinka.

Výroky vládních představitelů
Zdroj: ČT24

Konec koalice v Praze odstartoval naplno předvolební kampaň. Občanští demokraté obviňují TOP 09, že jim chce přetáhnout pravicové voliče. Zároveň varují, že TOP 09 si testuje možnou povolební spolupráci s ČSSD. „Chování celostátního vedení TOP 09 vzbuzuje celou řadu otazníků,“ tvrdí Nečas. Z opačného konce ale přichází stále stejný argument – nepleťme si Strakovu akademii s magistrátem.

Místopředseda Miroslav Kalousek navíc tvrdí, že občanští demokraté si stěžují na kroky, které mají sami dobře osvojené. „Kdybychom měli stejné reflexe jako Nečas, tak od roku 2010 jsme se s ním nemohli bavit jako s premiérem, protože ODS v roce 2010 v důležitých městech uzavírala koalice výlučně s ČSSD,“ uvedl ministr financí.

Pražská TOP 09 dnes předala ODS další návrh koaliční smlouvy. Dál chce v jedenáctičlenné radě sedm křesel včetně primátora, nabízí občanským demokratům místo prvního náměstka pro zdravotnictví. Strana ale dál vyjednává i s ČSSD. Nabízí se možnost menšinové vlády s dojednanou podporou.

Pravděpodobní kandidáti z TOP 09 na primátora:

  • Martin Dlouhý - Vystudovaný ekonom přednáší na VŠE v Praze. V politice je nováčkem, zatím je jen pražským zastupitelem.
  • Václav Novotný - Radní pro kulturu a cestovní ruch. Ve čtvrtečních Událostech komentářích připustil, že by o post primátora stál.
  • Zdeněk Tůma - Bývalý guvernér ČNB je nejznámějším kandidátem. Právě on jako lídr dovedl TOP 09 v roce 2010 k vítězství v pražských komunálních volbách.
  • Jiří Vávra - předseda zastupitelského klubu TOP 09 a finančního výboru. Jeden z vyjednavatelů složení nové rady pražského magistrátu

Pražští zastupitelé Ivan Vinš a Bohumil Zoufalík, kteří ve čtvrtek rezignovali na členství v ODS, dnes vyzvali pravicové politiky, aby s nimi vytvořili v pražském zastupitelstvu nový klub. Vinše a Zoufalíka chtěla ODS ze svých řad vyloučit za to, že se účastnili čtvrtečního hlasování o odvolání pražského primátora Bohuslava Svobody a radních za ODS. Oba zastupitelé pak oznámili, že ze strany odejdou sami.