Za protahování soudního procesu – pokuta 10 tisíc korun

Litoměřice – Soudce okresního soudu v Litoměřicích potrestal aktéry kauzy podvodných konkurzů za desítky milionů korun kvůli zdržování hlavního líčení. Jde o doposud nepříliš častý krok. Případ obžalovaného podnikatele Vladislava Větrovce a konkursního správce Josefa Vavřičky se kvůli nepřítomnosti někoho ze stíhaných nebo advokátů už přes rok nehnul z místa. Vavřička si teď vysloužil pokutu 10 tisíc korun a jeho advokát stížnost k advokátní komoře.

Konkurzy na severočeské firmy, u kterých stál podnikatel Větrovec a konkurzní správce Vavřička, znamenaly pro mnohé dost nepříjemné chvilky. Žalobce nakonec Vavřičku s Větrovcem poslal k soudu kvůli tomu, že ze dvou firem – Melbro a Velimex – vytunelovali přes 35 milionů korun. Kauza ale už rok u soudu přešlapuje na místě.

Případ nezačal ani letos na jaře a soudu došla trpělivost

„Poslední dva roky se neřeší nic jiného, než se hledá termín, kdy se to může projednat. Pan Vavřička se vůbec neomluvil, takže soudce uložil pořádkovou pokutu 10 tisíc korun a zároveň uvedl, že dává postoj jeho advokáta k té věci České advokátní komoře k projednání jako pochybení advokáta,“ prohlásil předseda okresního soudu v Litoměřicích Miroslav Kureš.

Za zdržování soudního líčení pokuta 10 tisíc (zdroj: ČT24)

Vavřičkův advokát Libor Nedorost podle soudu předložil starou a tudíž neplatnou omluvenku. Advokát se hájí trvající pracovní neschopností. Průtahy v celé kauze mohou podle soudu i některých advokátů nahrávat samotným obžalovaným.

„Ty kauzy se vlečou a někteří svědci mohou zapomínat,“ podotýká advokát Tomáš Uherek. Podle některých se taky postupem času může stát pohled na kauzu smířlivějším.