Moderní léčba rakoviny: Špičková péče nikdy nebude pro všechny

Praha – Každoročně v Česku přibudou tisíce nových pacientů s rakovinou. Co do počtu případů jsme tak na špičce Evropy. Stále více nemocných ale lékaři dokáží vyléčit, a to nejen díky včasnému odhalení nádorů, ale i díky novinkám v léčbě, kde dochází k převratným objevům rychlým tempem. I tak to mnohdy nestačí. Přestože jen v Česku vědci pracují na stovkách výzkumů, cesta moderní léčby z laboratoře k pacientovi trvá i desítky let a zatím nemůže být vždy dostupná pro všechny.

Vědci dál pátrají po nových metodách léčby rakoviny. Imunologové z Akademie věd vyvíjejí nové léky, které dokáží nádor zabít s minimálními následky. Zbraní tak může být vlastní imunita člověka. „Imunitní systém by bylo možné povolat a cíleně mobilizovat při terapii a tím ji zlepšit,“ vysvětlila Blanka Říhová, vedoucí imunologie a gnotobiologie z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Imunita proti rakovině by mohla chránit před metastázemi

Látku už výzkumníci vyzkoušeli při stovkách experimentů na myších i na některých pacientech. „Pacient bude mít nižší množství nežádoucích účinků - toxicit, zvracení a léčba toho nádoru by měla být úspěšnější,“ doufá vedoucí nádorové imunologie Marek Kovář. A výzkum ukázal ještě další efekt nového léku. Po úspěšné léčbě si díky němu myši na daný typ rakoviny dokonce vybudovaly imunitu. „To by znamenalo, že pacient by byl do jisté míry chráněn před metastázemi. Co pacienty nakonec většinou zabíjí není primární nádor, ale metastázy,“ dodala Říhová.

Když před 15 lety onemocněl Josef Lux, tehdejší předseda KDU- ČSL a jeden z nevýznamnějších politiků své doby, jedním z typů leukémie, musel podstoupit transplantaci a na pooperační komplikace zemřel. Kdyby onemocněl dnes, mohl by díky novým lékům stále žít. Tři roky po jeho smrti už je i v Česku k dispozici lék, který těmto pacientům život prodlužuje o desítky let. Stačí jedna pilulka denně, a i když je léčba finančně náročná, pacienti se mohou dožít i dalších desítek let. „Je to takzvaná cílená biologická léčba, která zabraňuje buňce, aby se nám množila dál, a vlastně zabraňuje přeměně buňky v buňku nemocnou,“ vysvětlila Hana Klamová z Ústavu hematologie a krevní transfúze.

Věda předbíhá ekonomické možnosti

Než se nový lék, ozařovací nebo léčebná metoda dostanou k pacientům, trvá to roky. A podle onkologů milionové léčby nebudou nikdy dostupné všem. „Věda, zvláště v medicíně, předbíhá ekonomické možnosti, špičková péče nikdy nebude pro všechny,“ podotkl Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti.

Ještě před půl rokem se onkologové obávali, že VZP, u které je pojištěno skoro 70 procent onkologických pacientů, nebude hradit například dostatek biologické léčby. Teď VZP slibuje, že na onkologických centrech šetřit nebude. „Já si myslím, že VZP zvládne tu finanční zátěž, snažíme se maximálně využít úspor nákladů, které jsme vyjednali s výrobci nákladných léků,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

V Česku se s rakovinou nebo jejími následky léčí na 450 tisíc lidí. Další, tentokrát preventivní zbraň proti ní nasadí všechny zdravotní pojišťovny společně. Příští dva roky budou rizikové skupiny u vybraných diagnóz adresně zvát na preventivní vyšetření. Pozvánku na vyšetření dostanou od pojišťovny lidé nad 55 let. Půjde o screening rakoviny tlustého střeva a konečníku.

  • Nejčastěji lékaři diagnostikovali rakovinu prsu: 50 252 případů
  • Na druhém místě to byly nádory hlavy a krku. Těch bylo 47 292
  • Typicky mužskou záležitostí je rakovina prostaty. V tomto případě šlo loni o 39 375 případů.
  • K poměrně častým patří i rakovina kůže: tu v roce 2012 lékaři diagnostikovali u 32 165 pacientů.  

Evropská unie bude sponzorovat screening tlustého střeva

Česko dlouhodobě drží prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku, ročně je zjištěna u zhruba 8600 lidí. Na screening chodí jen 18 procent Češek a Čechů, cíleným zvaním má účast stoupnout na 50 procent. Uhradí je EU, vyšetření zaplatí pojišťovny, Všeobecná zdravotní pojišťovna na to chce dát 300 milionů korun. I tak ale pojišťovny podle onkologů ušetří. Léčba nádoru, který se zachytí v počátku, je levnější a úspěšnější. 

Profesor Vorlíček připomněl, že ročně je v ČR nově zjištěno přes 77 tisíc zhoubných novotvarů, na rakovinu umře přes 27 tisíc pacientů. Celkem v ČR žije přes 450 tisíc lidí, kteří rakovinu měli nebo mají. Díky kvalitní péči se prodlužuje doba přežití onkologických pacientů. Všichni ale musejí být sledováni, což náklady systému navyšuje. I když medicína jde v léčbě rakoviny rok od roku kupředu, stále nejhůře léčitelnou zůstává rakovina slinivky břišní. Odhalit ji včas je totiž velmi obtížné.