Dobrá zpráva pro ODS. Průzkum jí dal druhou příčku ve volbách

Praha – Občanská demokracie zažehnává propad voličské přízně, kterému musela čelit v uplynulých měsících. Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, skončila by podle aktuálního průzkumu agentury Median na druhém místě se ziskem 18,5 procenta hlasů. První ČSSD by volby vyhrála s podporou 32 procent voličů.

Třetí by se ve volbách umístili komunisté se ziskem 15,5 procenta hlasů, TOP 09 by získala ještě o půl procentního bodu méně. Podle autorů průzkumu tak lze sledovat pozvolné vyčerpávání vlivu prezidentských voleb. „Podpora stran, které po nich dočasně posílily (TOP 09, SPOZ), ve srovnání s uplynulými měsíci spíše klesá,“ uvedli.

Prezidentská kandidatura Karla Schwarzenberga, jenž stojí v čele TOP 09, se přitom do situace na politické pravici výrazně promítla. Jeho domovská strana v řadě průzkumů občanské demokraty opakovaně porážela, sám Schwarzenberg potom v prezidentském klání získal výrazné množství hlasů pravicových voličů a do značné míry odčerpal voličský rezervoár pro kandidáta ODS Přemysla Sobotku – jeden z největších zisků v prvním kole ostatně utržil v Podkrkonoší, odkud Sobotka pochází. Místopředseda Senátu nakonec skončil předposlední.

Politické oslabení se promítlo i do vnitrostranické diskuse; stav občanské po prezidentské volbě vedl ke stále naléhavějšímu volání z regionů, které požadovaly výraznější změnu politického stylu a směru, který sledovalo Nečasovo vedení. Sám předseda vlády i strany se proto opakovaně vypravil do regionů tuto situaci uklidnit.

Volební porážky občanské demokracie:

  • Sněmovní volby 2010: ODS získala 20,22 % a na vítěznou ČSSD jí chyběla necelá dvě procenta hlasů. Při předchozích sněmovních volbách v roce 2006 obdrželi občanští demokraté 35,38 % hlasů.
  • Krajské volby 2012: V českých a moravských krajských zastupitelstvech strana přišla v porovnání s výsledky z roku 2008 o 78 křesel. V žádném kraji neskončila na lepším než třetím místě, jedinou výjimku představovalo vítězství v Plzeňském kraji.
  • Senátní volby 2012: ODS obhajovala třináct senátorských křesel a postoupila do deseti duelů ve druhém kole. Z nich ovšem proměnila pouze dvě křesla. V Senátu tak oproti předchozímu volebnímu období přišla o jedenáct mandátů.
  • Prezidentské volby 2013: Stranický kandidát Přemysl Sobotka získal 2,46 % hlasů, což po Janě Bobošíkové představuje druhý nejhorší výsledek.

Podle Medianu by se vedle zmíněné čtveřice stran dostala do sněmovny také KDU-ČSL s pěti procenty hlasů, šanci proniknout by měla i Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) se čtyřmi procenty. Agentura ovšem zároveň upozorňuje na to, že jen 46 procent pravděpodobných voličů jsou pevně rozhodnutí voliči. To znamená, že by šli k volbám a zároveň jsou si jisti nebo skoro jisti volbou strany, které dávají přednost.

Průzkum se uskutečnil formou osobního dotazování v domácnostech od 17. dubna do 16. května. Tazatelé se ptali 928 respondentů starších 18 let.

Potenciál ČSSD se rozbíhá o patnáct procent

Median nově zveřejnil také dva ukazatele, které mohou vysvětlit případný rozdíl mezi stranickými preferencemi a reálným ziskem ve volbách:

  • ukazatel aktuálního volebního jádra značí, kolik procent hlasů by strana mohla v době dotazování získat, pokud by ji volili jen pevní voliči
  • ukazatel potenciálu stran prezentuje procenta hlasů, které by mohla strana hypoteticky získat, pokud by ji volili všichni lidé, kteří její volbu alespoň zvažují a nevylučují účast u voleb.

Aktuální volební potenciál vedoucí sociální demokracie přesahuje 35 procent, ale v případě, že by stranu nakonec volili jen zcela pevní voliči, mohla by se propadnout až k 20 procentům. Poměrně velký potenciál, kolem 20 procent, má podle Medianu TOP 09, ale pokud by ji volili jen pevní voliči, mohl by jí hrozit propad až k sedmi procentům hlasů. „To vysvětluje velké proměny podpory ČSSD a TOP 09 v závislosti na korupčních kauzách či prezidentských volbách. Opačným typem strany je KSČM, která je díky přesvědčenosti svých voličů schopna velmi efektivně vytěžit svůj menší volební potenciál,“ míní autoři.